Работно време: 10:00 - 20:00 ч.

„Стъпвай внимателно, защото стъпваш върху моите мечти.“-Уилям Б. Йейтс

  • октомври 27, 2012

Случи ми се наскоро да изнеса презентация за дейността на Био игри. Както винаги, в края на презентацията имаше време за въпроси и коментари. Един въпрос и един кометар останаха в съзнанито ми.

– Защо се занимаваш с това?- беше въпросът.

Коментарът се отнасяше за определена дейност и ми казваше директно как ТРЯБВА да я върша.

Подобни въпроси и коментари съм чувала и преди. Почти винаги са успявали да ме разколебаят…не и сега! Това че някой си помисли, че има моето разрешение да ми каже как точно да правя ателиетата си, ме наведе на следните размишления.

Аз мога да избирам най-добрия начин, за да водя ателиетата си по свой собствен начин, който е комбинация от опит, теория по различни видове педагогика и собствени усилия да подобрявам нещата постоянно. Считам себе си за достатъчно образована, за да мога да се справя, вярвам в това. Това ми е достатъчно, не са ми необходими външни оценяващи. Това, което правя, е продължение на мен самата и затова ми доставя удоволствие и ме прави щастлива.

Истинският въпрос е защо нямаме доверие в себе си, а позволяваме на други хора да ни влияят и да определят това, което ще направим, както във всекидневието си, така и относно важни решения за нас. Кое е по-важно: какво мислят всички останали за нас или как ние самите оценяваме себе си? Дали това поведение не ни е било предадено от нашите родители, без те да осъзнават това? Възможно ли е ние да правим същата грешка?

Що се тнася до въпроса, занимавам се с Био игри, защото искам децата на България да имат достъп до качествено и различно образование. Не вярвам хора, които нямат смелостта да правят това, което наистина желаят, а само критикуват, да могат да им го дадат. Какъв пример са те?

Не по-малко важен е въпросът какво точно говорим пред децата си, помислете следващият път за това, когато кажете на детето си да не прави онова или това, защото няма да стане, понеже няма да е доходно в бъдеще, защото не е общоприето или различно, както на мен продължават да ми казват! Това може да е решаващо за начина по който детето ще възприема света и ще изгради моделите си на мислене. Знаем че моделите, които съществуват днес в българската народопсихология не работят и го виждаме навсякъде около нас. Не искаме ли децата ни да имат по-добро бъдеще?

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на Био игри (info@bio-game.org).

Подобни публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *