Работно време: 10:00 - 20:00 ч.

Работилници по биомимикрия в рамките на Sofia Design Week 2013

  • юни 12, 2013

Виждали ли сте гущери гекони? Аз ги видях за първи път на стената на една таверна в Гърция и мигновенно се влюбих в тях.

Геконите могат тичат много бързо по вертикални повърхности. Те са привлечени от ярката светлина на лампите, защото около тях намират насекоми. Лампите висят от тавана, геконите също! Така ловуват. Как успяват да се задържат по вертикални повърхности? Отговорът на този въпрос изумява учените. Нежните крачета на геконите притежават огромна сила! Всяко краче е способно да вдигне тежест равна на едно дете! Макар че крачетата на различните видове гекони са в различна форма и размер, те си приличат. Покрити са с миниатюрни косъмчета. Когато геконът стъпи върху повърхност всяко косъмче от крака му се слепва с повърхността. Молекулите на миниатюрните косъмчета се свързват с молекулите на другата повърхност чрез слабата “ван дер Ваалс сила”. Геконът става част от повърхността върху която е стъпил! Никое друго животно не притежава подобно способност. Това прави геконите уникални!

Това откритие буди голям интерес и днес учените правят опити да имитират този механизъм, за да изобретят нов вид „лепило“. В момента се провеждат редица научни опити, включително опити да се създаде изкуствен гекон-робот, който да се използва при спасителни акции.

Геконите и адаптацията им за ловуване са пример как природата може да решава проблеми по интелегентен начин. Това се нарича биомимкрия. Терминът съществува отдавна, но става популярен през 1997 с издаването на книгата на Джанин Бениъс „Биомимикрия: иновация вдъхновена от природата“.

Джанин е  съосновател на Гилдията по биомимикрия в САЩ и президент в Института по биомимикрия. Биомимикрията е наука и техника за решаване на проблеми. Това е интердисциплинарна наука, която чертае пътя как, например процес от природата, може да бъде приложен в технологиите, изграждането на сгради, правенето на дизайн и др.

“Био игри“ е първата организация, която използва биомимикрия и вдъхновение от природата в ателиетата си за деца и която ще проведе първите за България работилници по креативност и биомимикрия в рамките на Sofia Design Week 2013.

Надяваме се да ви видим там, за да можем да споделим малко от онова, което научихме в обучението по биомимикрия, на което бяхме в Шотландия миналата година.

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на Био игри (info@bio-game.org).

Подобни публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *