Работно време: 10:00 - 20:00 ч.

Краят на 2012 или защо обичаме да играем?

  • януари 5, 2013

Краят на 2012 настъпи и 2013 дойде! 2012 година беше интензивна, изпълнена с нови запознанства, нови партнъорства, развитие и растеж.

Ателиетата ни по биология придобиха съвсем нов вид на места като Националния природонаучен музей и Националния музей „Земята и хората“, където имаме възможността да ги провеждаме с помощта на инсталации.


Едни от най-важните ни участия бяха в пътуващата интерактивна изложба „Археологията зад кадър“, Фамилатлон, УзанаПоляна фест, Детски панайр 4 и Блум базар.
Най-важното събитие за 2012 беше обучението по биомимикрия, в което участваме. То отвори сетивата ни за работата на границата между изкуството и биологията; показа ни пътя към това как може мъдростта, която съществува в природата да бъде приложена в ателиетата ни и ни вдъхнови, върна ни към нас самите, към онова най-истинско и съкровенно, което живее във всеки човек!

С времето успяхме да дефинираме по-ясно какво са „Био игри“ (освен ателиета за деца по точните науки и по-специално биология, екология и биомимикрия). Името „Био игри“ (био от „биос“-живот) означава игри на живота (както в преносния, така и в научния му смисъл; и двете са валидни за нас, тъй като имаме солидно образование както по биология така и в университета наречен „Живот“). „Био игри“ са арена за правене на грешки и учене от тях, те са среда, свободна за експеримент и ученето от него, среда, къдео грешките, всъщност не са грешки, а само опит. Лично за мен винаги е било да уча по-лесно, когато са ми давали свободата на греша. Това правим и по време на ателиетата ни с децата. За нас е важно те да се чувствам сигурни, за да можем да ги научим нещо за света около тях и биологията, без да се налага да ги насилваме на това (тук идват на помощ „игрите“ и знанията ни по емпатия).

Защо „игри“? Макар и нещо, което хората възприемат на шега, игрите не са за подценяване! Използват се в много дисциплини заради няколко качества, които притежават. Според Бен МакКамън (виж по-долу), играта води до приспособяване към промени. Други присъщи качества са връзката на игрите с креативността, играенето може да отвори креативно пространство, което да стане предпоставка за споделяне и изразяване. Играенето на игри се свързва с развитието на важни умения, които ще са незаменими за бъдещето на децата. Някои от тези умения са гъвкава мисъл (когато играчите имат място, на което се чувстват сигурни, те изразяват по-спокойно своите идеи, по-уверени са, за да мислят по различен начин и да споделят мислите си), сътрудничество (обикновено игрите включват много хора, което ги прави социални; това е предпоставка за споделяне, изграждането на идеи заедно, „търсенето“ заедно, които водят до забавление за всички, противоположно на добре познатите ситуации: „печеля-губя“).

След равносметката за 2012, продължаваме през 2013 с нови идеи и много вдъхновение, с още игри за „живота“!

Литература: The Promise of Play for Organizations, McCammon, Ben

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на Био игри (info@bio-game.org).

Подобни публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *