Работно време: 10:00 - 20:00 ч.

Какво е да пресъздадеш „света на цветовете“ за един час?

  • декември 17, 2012

За да може една идея и научно понятие да бъдат представени интересно и под формата на ателие, всичко започва с голямо желание и ентусиазъм. За да направиш нещо, което никой друг не е правил, се изисква една особена вид „лудост“, която се характеризира с въображение, вяра в собствените способности и тези на хората, които са замесени, и говорност за правене на

грешки и признаването им пред себе си и останалите. Това сме ние, Био игри. Отскоро правим ателиетата ни за деца в Националния природонаучен музей с помощта на инсталации. В България все още няма научен музей, но сме сигурни че ако бъде построен такъв, ние ще можем да се включим с натрупания си опит.

Как подбираме темите си и как ги разработваме? Основният критерий е темата „да ни пали“, понеже ако не усещаме вдъхновение, работата по нея би била тежест. Създаването на едно ателие изисква съзнателно изполване не дизайнерски техники и включва много области.

Фазите от дизайна на едно ателие са:

  1. Дефиниране на предизвикателството или темата; колкото по-детайлно, толкова по-добре. Тук си задаваме въпроса: какво е научното понятие, което искаме да представим, имаме ли достатъчно материал-теория относно темата, вдъхновяваща ли е тя?
  2. Интерпретация. По време на тази фаза споделяме и обсъждаме дефиницията от предната стъпка помежду си в екипа; идентифицираме възможностите на темата и се питаме дали е осъществима за мащаба на музея.
  3. Брейнстроминг за идеи; търсене на идеи чрез сътрудничество. По време на тази фаза допълваме някой първоначални идеи, отхвърляме други, появяват се нови идеи.
  4. Правене на прототип и експериментиране в домашни и музейни условия. По време на тази фаза лесно забелязваме какво работи и какво не; това, което не работи, го променяме.
  5. Еволюция на идеята за ателието. Винаги се стремим да включваме наученото в ателиета си, така че те да стават по-добри всеки път.

Вдъхновението за ателието „Цветовете в природата“ дойде на спирката на Софийския университет „Климент Охридски“ един слънчев ден, докато гледах как слънчевата светлина осветява листата на дърветата. Тогава забелязах колко невероятно изглежда нещо толкова обикновено, нещо, което хората подминават всеки ден без дори да го забележат. Малко по-късно започнахме да търсим кои подтеми свързани със светлината можем да представим чрез малки експерименти за Коледния базар Блум. Ателието премина няколко големи промени, докато стане подходящо да бъде представено в Националния природонаучен музей. За това ателие ни се наложи да комбинираме области, които по принцип имат малко общо помежду си, за да стигнем до крайния резултат, който вчера така се хареса на децата.

Нашата основна цел е да представяме понятия от природните науки по интересен и разбираем начин на децата, да ги палим за света около нас, за да могат да видят колко красив е той всъщност!

Литература: Design Thinking for Educators, IDEO

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на Био игри (info@bio-game.org).

Подобни публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *