Био игри

Игри вдъхновени от природата

Априлска ваканция 2021

09/04/2021 от Администратор | Коментарите са изключени за Априлска ваканция 2021

Ау, каква невероятна седмица!

В понеделник с децата разбрахме повече за произхода на живота. Получи се прекрасна научна комедия. :-) И вие щяхте да се смеете, ако знаехте за „първичния бульон“. :-)

Във вторник се гмурнахме на дълбоко около о. Корфу, за да се вдъхновим от морските обитатели и да сътворим невероятни фигури от глина и пластилин.

В сряда учихме за коралите и защо са важни.

В четвъртък бяхме на гости на прайд лъвове. И за малко да се превърнем в лъвове и лъвици.

В петък си правихме шоколадови бонбони и какао. И освен да се облизваме доволно, разбрахме повече и за свойствата на какаото.

Беше забавно, вдъхновяващо, целеустремено и прекрасно!

Да, бяхме онлайн. И останахме заедно!

Изпълнени сме с благодарност. Продължаваме напред!

Лятна програма през юли 2021

03/04/2021 от Администратор | Коментарите са изключени за Лятна програма през юли 2021

Colorful Healthy Food Quote Facebook CoverДетето ви има милион въпроси свързани с живия свят и обича игрите и загадките? За вас е важно то да научи нещо, освен да се забавлява? Лятната ни програма комбинира активното учене- експерименти, ролеви игри и творчески дейности- с образование и забава!

Можете да прочетете подробности тук: https://bit.ly/2THDtxC

Априлска ваканция 2021

23/03/2021 от Администратор | Коментарите са изключени за Априлска ваканция 2021

BeFunky-collageЧудите се какво ще правят децата ви през aприлската ваканция? Бъдете с нас! Онлайн интерактивните ни ателиета комбинират активното учене- експерименти, ролеви игри и творчески дейности- с образование и забава!  Програмата по дни за априлската ваканция е тук!

Можете да се запишете на този линк!

 

Различен рожден ден с Био игри

01/11/2020 от Администратор | 0 коментара

rojden denИскате да отпразнувате различен рожден ден на детето си? Искате децата да научават интересни факти за природата и да сa aнгажирани активно, да прекарат времето си без скука? Искате тържество без грижи от ваша страна? Ние ще се погрижим за всичко!

Кликнете върху линка, за да научите повече или ни се обадете на 0882 523 281!

  В Природонаучния музей          В OreHHerO            Онлайн рожден ден

Био игри за групи

23/10/2020 от Администратор | 0 коментара

IMG_9918Заповядайте на невероятно приключение в музея, където ще изследваме природата и науката. Повече информация е на разположение тук! 

 

Фонтан от сода и бонбони „Ментос“

23/04/2020 от Администратор | 0 коментара

Хей, приятели как сте? Знаем, че не е лесно вкъщи по цял ден. Да не говорим за всички изпуснати забавления като Био игри на живо през уикенда.

Затова от Био игри ще публикуваме наш творчески и научен материал всяка седмица специално за вас! А за тaзи седмица имаме нещо изригващо! :-)

По време на наша вакационна програма (клипчето е от там), децата направиха експеримент с Кока-Kола и бонбони „Ментос“. Това е класика, която не остарява. Надяваме се, че ще ви зарадва! Запретвайте ръкави! Излезте в двора и да започваме.

Инструкции за експеримента:

  1. Направете туба за бонбоните „Ментос“ oт хартия, която да залепите oтстрани с тиксо. Ширината й трябва да е колкото опаковката на бонбоните. Залепете отворът й отдолу с парче хартия и тиксо. От другата страна оставете отворена.
  2. Отворете пакетчето „Ментос“ и сложете бонбоните в новата опаковка.
  3. Сложете бутилката сода навън или в двора. Нека да е на равна повърхност далече от прозорци и сгради.
  4. Отворете бутилка със сода внимателно. Този експеримент е подходящ, ако сте под надзора на възрастен! Така че хващайте един.
  5. Пуснете бързо бонбоните в бутилката и се отдръпнете на достатъчно разстояние.
  6. Какво се получава, ако изполвате Кока-Кола вместо сода?

Но защо се получава така?  

Седи си човек на терасата. Пред него чаша със сода и сламка. По слaмката са се налепили стотици балончета. Но защо се получава така? Защо бонбоните „Ментос“ карат содата/колата да изригва?

Всяка газирна напитка съдържа газа въглероден двуокис. Той се свързва с водата в бутилката. Силното налягане вътре в бутилката му пречи да излезе. Когато отворим бутилката, част от него излиза под формата на балончета. Но част от него остава във водата. За да бъдат създадени повече балончета, се налага връзките на молекулите на въглеродния двуокис с водата да бъдат разрушени. „Ментосът“ идва на помощ с това! Макар да изглеждат гладки с просто око, погледнати под мироскоп става ясно, че бонбоните са набраздени с малки неравности. Тези неравности улесняват бързото разрушаване на връзките между молекулите на въглеордния двуокис и водата. Получава се изригване на газ от бутилката.

Готови ли сте за изригване? :-)

Ще очакваме снимките и коментарите ви отдолу. Весело експериментиране!

#Stayathome #останисивкъщи

Извлечи ДНК вкъщи

04/04/2020 от Администратор | 0 коментара

Неделните ни ателиетата в ТехноМеджикЛенд са временно преустановени. Но затова пък започваме да публикуваме видео с наш творчески материал! С негова помощ ще можете да си изработите нещо сами вкъщи.

„Извлечи ДНК вкъщи“ е интерактивна лекция на нашата създателка- Камелия Митева, заснета по време на Базара на професиите 2019 благодарение на Българска Мрежа на Глобалния Договор на ООН.

Това е упражнение- експеримент, което провокира любопитството и експериментаторския дух. В него ще видите всички стъпки от екперимента за извличане на ДНК в домашни условия. Изполваме плодове. Накрая ще можем да видим ДНК с прости очи.

Защо ви е да знаете какво е ДНК ли? ДНК е най-големият шеф. Той определя как ще изглеждаме, дали ще сме високи или ниски. И вирусите имат ДНК. В тези времена, бихте ли си позволили да НЕ знаете какво е ДНК? Мислите, че ДНК е прекалено сложно! Няма такова нещо.

Очакваме снимките ви с изолирано ДНК отдолу! Бъдете смели и пробвайте със ябълка, банан, ягода, портокал… Има ли разлика?

#Stayathome #останисивкъщи

Мартеници с Био игри в ОreHHerO

02/03/2020 от Администратор | Коментарите са изключени за Мартеници с Био игри в ОreHHerO

Деца и майки се събраха нa 28.02. в ОreHHerO, за да си изработят заедно с децата си и с нас мартенички за първи март!

Междувременно си говорихме за прабългарските корени на празника и символите в религията на прабългарите.

Резултатът е невероятно споделяне, задоволство.
Благодарим на всички взели участие!

Краят на първи срок в Българско школо

28/02/2020 от Администратор | Коментарите са изключени за Краят на първи срок в Българско школо

Био игри са известни с практическия си подход и ученето през преживяване.

През целия първи срок децата от 3 и 4 клас по природни науки в Българско школо учеха играейки по темите ни за животните и създаваха истории вдъхновени от природата. Децата измисляха истории, напътствани от опитните ни фасилитатори. Груповата работа направи задачата забавна. Всяка група гласува за кауза, за която да дари средствата от своите произведения. Самите произведения бяха закупени на символични цени по време на благотворителен празник на 18 февруари.

Децата единодушно решиха да дарят събраното на Природен Парк „Витоша“, за да помогнат за възстановяването на гората от пораженията от дървесния корояд.

В началото на втория срок групите питаха дали можем да продължим със същия проект и през настоящия срок. И още как?

Нов проект на Био игри и Umni: лекция на Био игри пред AI&I

29/11/2019 от Администратор | Коментарите са изключени за Нов проект на Био игри и Umni: лекция на Био игри пред AI&I

За екипа на Био игри беше чест и удоволствие да участва в конференцията „Изкуствен Интелект и Аз“ в София Тех Парк с лекция за общия проект на Био игри и Umni.

За пръв път споделихме резултати за нашия чатбот с научно съдържание за деца.

Знаете ли, че чатботът може да е незаменим виртуален асистент в научаването на нови знания? Да помага научаването по интересен, активен и забавен начин?

След 7 години усилена работа и разработка на научно съдържание за деца, над 10 000 клиента, 650 събития, с 30% клиенти, които ни избират отново, предстоят още много вълнуващи моменти- както офлайн, така и онлайн!

Обещаваме да ви държим в течение!