Био игри

Игри вдъхновени от природата

Пролетно училище „Експлозия от цветове в Национален природонаучен музей“

Настроени ли сте за Великденските празници? За боядисването на яйца и изработването на украси? А знаете ли колко е важна ролята на яйцата в еволюцията? Или как животните подсещат хората за някои от най-успешните им изобретения? „Био игри“ и „Академия за малки изследователи“ ви канят на едно вдъхновено от природата пътешествие, където ще се срещнем със странни същества и велики изследователи и ще научим колко лесно е от „нищо“ да се изработи нещо, стига да бъде вложена достатъчна доза въображение. Именно то, въображението, ще бъде център на заниманията ни, за да ни води към един свят, където забавлението и опазването на природата вървят ръка за ръка. Възможно е!

Кой е поканен: малки изследователи от 7 до 12 години. Максималният брой на участниците е 20, които ще бъдат разпределени в две групи спрямо възрастта им.
Кога: от 10 април (понеделник) до 14 април (петък), от 10 до 17 часа.

Обяд: обедната ни почивка е два часа, които при хубаво време прекарваме в парка около музея. Всяко дете си носи вода и храна.

Записвания: започват от 20 март при г-жа Веселина Чирова на телефон 0879 226 573, всеки ден от 10 до 17 ч.

Програма

10.04.17

Природата – някога и днес/ Защо изчезват животински видове и се появяват нови? Какво е еволюция и защо се изменят животните? Сиво, живо, свито, с игли набито заедно ще измайсторим. Що е то?

Изобретено от природата – живот по повърхността на водата/ Кои риби ловят плячката си без да излизат от водата? Има ли риби, които могат да летят? Как ние хората измисляме изобретения наподобяващи тези животни? Децата ще участват в експедиция за откриване на животни. Всяко дете ще си изработи катапулт.

11.04.17

Природата – някога и днес /Какво знаем за щраусите, има ли други не-летящи птици и кои са те ? Какво е общото между птиците и динозаврите? Време за скулптура, заедно ще отделим.

Пещерата Мовиле/ Учените-спелеолози откриват древна пещера-лабиринт. И макар да е пълна с отровни газове, в нея има живот! Кое ли животно може да оцелее там, долу? Децата ще се отправят на експедиция в музея, за да открият отговора на въпроса. Всяко дете ще изработи животни от Мовиле.

12.04.17

Морски приключения/ Какво знаем за надморската височина, моретата и дълбините на океаните? Кои животни се крият на непрогледното океанско дъно? Произведения на изкуството от пластмаса ще сътворим.

Умните октоподи/ Кое е най-умното мекотело? Може ли то да използва „инструменти“? Къде му е мозъкът? Децата ще участват в експедиция за откриване на главоноги и ще разберат повече за способностите на октоподите. Всяко дете ще изработи тематична играчка.

13.04.17 

Кое е първото – кокошката или яйцето?/ им за Кое е първото – кокошката или яйцето? Знаете ли, че именно твърдата черупка е това, което е позволило на животните да излязат изцяло на сушата? И докато си говореволюция на земноводни и влечуги ще си боядисаме яйца за Великден – и то с боички, които не съдържат изкуствени химикали и които ще си направим сами.

Цветни загадки/ Какво оцветява кожата и козината на животните? Защо някои имат ивици а други петна? И този път единствените, които могат да открият причините, са младшите учени на Био игри. Децата ще участват в експедиция и ще си изработят боички.

14.04.17

Приключение в рая с животни/ Кои видове са изчезващи? Какво можем да направим, за да ги опазим? Кой е Джералд Даръл? Защо го помним и до днес? Младши-изследователите на Био игри ще се отправят на приключение с цел откриването на животните от о. Корфу, точно както го е правил Джералд Даръл. Всяко дете ще си изработи играчка-животно.

На конференция/ Всяко голямо научно приключение завършва с научна конференция. Всеки малък изследовател ще получи свободата да избере това, което го е развълнувало най-много през седмицата и ще го разкаже на другите. Ще открием и изложба с произведенията на децата, която посетителите на музея ще могат да разглеждат до края на месеца.

Такса: 115 лв. на дете за цялата седмица при предварително записване. Включване за отделни дни или без предварително записване е възможно само при наличие на свободни места в групата на цена от 27 лв. на ден. Ако искате да гарантирате мястото си в групата, е необходимо да заплатите капаро от 50 лв. на г-жа Веселина Чирова в музея между 10 и 17 ч. след предварителна уговорка на телефон 0879 226 573.

С приятели е по-весело! Запишете се с приятел и вземете 15 % отстъпка от цената за 5-дневното пролетно училище на Био игри и Националния природонаучен музей.

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.