Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за месец декември в „Къщата-център за малки изследователи“

Адрес: кв. Гео Милев, ул. Манастирска 2 Б ; карта

Час, ден: 18:30ч.-19:30ч., всеки четвъртък

Ателие „Цветовете в природата“, Дата: 28.11.2012

В това ателие децата ще имат възможността да научат интересни факти за цветовете в поредица от забавни експерименти: ще разберат откъде идват цветовете с помощта на призма, ще измерят дължината на вълната на различните цветове, ще научат каква е разликата между основните и вторичните цветове.

 Ателие „Как се хранят растенията през зимата?“, Дата: 12.12.2012

Децата ще научат как и с какво се хранят растенията през зимата и през останалите сезони.
В първата част на заниманието децата ще погледнат различни части на растения под микроскоп, ще разберат с помощта на история какви са основните части на растенията и защо губят листата си през зимата. Във втората част на ателието децата ще изработят модел на растение от разнообразни материали (сламки, филц, конци, бобчета и др.) и ще разберат как се движи сока в тях. Децата ще разберат че има по-малко сок в растенията през зимата и повече през останалите сезони, чрез демонстрация с изработен модел-растение.

Ателие „Ядливи растения през зимата“, Дата: 19.12.2012

В това ателие децата ще разберат повече за частите на ядливите растенията и какво правят те (дали са корени, листа, стебла или др.).

Децата ще трябва да опишат една ядлива част на растение на друго дете като използват сетивата допир, обоняние, слух, вкус, но НЕ и зрение. През това време второто дете ще рисува като следва описанието на първото, но без да гледа растението. Заниманието окуражава умението за комуникация; двете деца си говорят докато работят. След това двете деца ще разпознаят кой е техният плод или зеленчук, а във втората част на заниманието ще сглобяват цялото растение като пъзел и ще трябва да разгадаят какво прави тяхната ядлива част.

Ателие „Плодове и семена през зимата“, Дата: 09.01.2013

Децата ще разберат за какво служат плодовете и семената и какви плодове има през зимата. В първата част на заниманието децата ще се запознаят със зимните плодове и техните семена (портокали, мандарини и др.) чрез техните аромати. Във втората част на заниманието децата изработват Коледен венец от глина украсен в резени сушени зимни плодове и отпечатъци от семена.

Вашият коментар