Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за м. февруари ’18 в Национален природонаучен музей

Детските ателиета на „Био игри“ целят да вдъхновят любов и уважение към природата и да предават сложни научни понятия на разбираем език. Темите са разнородни: за животните (например от Австралия, Южна Америка и др.), човешкото тяло, опазването на околната среда, природни загадки и мистерии и исторически митове и традиции, които изследват връзката на хората с природата.

Ателиетата от тази серия са подходящи за деца между 5-14 годишна възраст.
Детските ателиета развиват практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието за откриване и усъвършенстват личностните качества на децата. Ателиетата на Био игри се провеждат в партньорство с Националния природонаучен музей (публично-частно партньорство) и с Музейко.

Място: Национален природонаучен музей, партер, зала Левентис, карта

Дати: 04, 11, 18 и 25 феврури 2018

Продължителност: 1 час и 30 минути

Теми на ателиетата

Ателие „В света на пингвините“, Дата: 04.02.18г. 
Има крила,
а не може да лети!
Вместо това,
По корем все пълзи?
Що е то?

Знаете ли колко вида пингвини има по света? В какво са специалисти те? Как оцеляват малките на императорските пингвини в пустощта на Антарктида? Колко вида пингвини има и къде живеят те?Тази неделя ви каним на приключение, по време на което ще издирваме видове пингвини в музея. Ще научим интересни факти за тях, ще влезем в „ролята на пингвин“ и преживеем какво е да си такъв, ще чуем какви звуци издават и накрая ще си изработим играчка. Това ателие насърчава творческото мислене и способността за работа в група. Формата на работа е учене през преживяване.

  • 04.02.18- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст
  • 04.02.18- неделя от 13:00–14:30ч. за деца между 8-14 годишна възраст

Ателие „В света на лъвския прайд“, Дата: 11.02.18/ Какво прави лъвът най-уникалния вид голяма котка? От какво се състои един лъвски прайд? Защо? Кога лъвовете го напускат? Как защитават територията си? Могат ли лъвовете да оцеляват сами? Проф. Многознайко изучава лъвовете и се натъква на интересна находка! Покава я на своя колега зоолог- Доцент Любопитко, който решава да помоли за помощ за разрешаването й младшите изследователи на Био игри. Тази неделя те ще се отправят на експедиция в музея, за да открият колко члена има лъвския прайд и защо? Ще участват в движенчески игри с цел да разберат повече за поведението на лъвовете в лъвския прайд. Всяко дете ще си изработи две играчки. Това ателие насърчава умението за работа в група, умението за комуникация и логическото мислене. Формата на работа е учене през преживяване.

  • 11.02.18- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст
  • 11.02.18- неделя от 13:00–14:30ч. за деца между 8-14 годишна възраст

Музикално ателие „Загадка за южния полюс“, Дата: 18.02.18г./ Какво е Южният полюс? Кои удивителни същества живеят там? Защо е най-важно да можеш да плуваш при – 80 градуса в океана? Какви звуци издават те? Професор Многознайко е получил писмо, от което става ясно че в музея е скрито послание за древния произход на Южния полюс. Децата ще влязат в ролята на учени, които ще трябва да стигнат до него по мистериозен път из музея. След това, ще научат повече за важни животни от Южния полюс по време на ролеви игри. Всяко дете ще си изработи животно. Това ателие насърчава творческото мислене, способността за работа в екип и умението за комуникация. Формата на работа е учене през преживяване.

Тази неделя гост-лектор ще ни бъде Елена Дамянова- музикален педагог и любител на природата. През втората част на ателието, Елена ще имитира звуците на животните от Южния полюс с децата на пияно; в музея ще прозвучи първият „Хор от Южния полюс“!

  • 18.02.18- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст
  • 18.02.18- неделя от 13:00–14:30ч. за деца между 8-14 годишна възраст

Ателие „Оцеляване в планината през зимата“, Дата: 25.02.18г./ Какво трябва да знаем, за да останем в безопасност, ако се изгубим в планината? Какви опасности ни дебнат там през зимата? Как да се ориентираме по карта? Какво да направим, ако се натъкнем на лавина? Тази неделя приключенците на Био игри ще се отправят на мисия за спасяне на изгубени в планината: ще се ориентират по карта и ще работят в група. След това ще участват в ролева игра и ще научат какво да правят, ако ги застигне снежна буря и лавина. Всяко дете ще си изработи играчка. Това ателие насърчава уменията за за решаване на задачи и проблеми, работата в група и логическото мислене. Формата на работа е учене през преживяване.

  • 25.02.18- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст
  • 25.02.18- неделя от 13:00–14:30ч. за деца между 8-14 годишна възраст- НЯМА ДА ИМА!

Ателиетата са част от поредицата ателиета „Изследовател на природата“ провеждана в Национален природонаучен музей.

Необходимо е записване на info@bio-game.org. При необходимост, информация можете да получите на 0882/ 523281. Ще могат да участват само предварително записани деца. 

Цени за събота и неделя: 15лв.- единично посещение; 27лв.- две деца от семейство; 50лв.- карта за четири посещения. В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.