Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за м. януари ’18 в Национален природонаучен музей

Детските ателиета на „Био игри“ целят да вдъхновят любов и уважение към природата и да предават сложни научни понятия на разбираем език. Темите са разнородни: за животните (например от Австралия, Южна Америка и др.), човешкото тяло, опазването на околната среда, природни загадки и мистерии и исторически митове и традиции, които изследват връзката на хората с природата.

Ателиетата от тази серия са подходящи за деца между 5-14 годишна възраст.
Детските ателиета развиват практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието за откриване и усъвършенстват личностните качества на децата. Ателиетата на Био игри се провеждат в партньорство с Националния природонаучен музей (публично-частно партньорство) и с Музейко.

Място: Национален природонаучен музей, партер, зала Левентис, карта

Дати: 07, 14, 28 януари 2018

Продължителност: 1 час и 30 минути

Теми на ателиетата

Ателие „Милион и една планети“, 07.01.18г./ Кои са най-новите астрономически открития? Има ли Земята планета- близнак? Възможно ли е да има живот на други планети в космоса? Как биха изглеждали извънземните на тях? На първото ни ателие за 2018 година, ви каним да отговорим на тези въпроси заедно с Влади Божилов. Влади е защитил докторантура по астрофизика. Освен, че е професионален учен и преподавател в катедра Астрономия на Физически факултет на СУ, е и научен журналист. През 2010 година печели второ място в конкурса за комуникацията на науката „Лаборатория за слава“ (FameLab). Оттогава е чест гост в качеството си на учен в различни медии и редовен лектор на различни научнопопулярни събития, като Софийски фестивал на науката и много други. От 2014 е главен редактор на списание ВВС ЗНАНИЕ. Заедно с колегите си от катедра „Астрономия“, разработват научната програма на Планетариума на Музейко и изнасят шоу програмите в него. Това позволява на всеки един човек – дете или възрастен, да се срещне с учените и да види, че те не само не хапят, а дори са много интересни и забавни.
В първата част на ателието, децата ще участват в експедиция за откриване на избрани планети в музея. Във втората- минутите на лектора- Влади ще ни представи и покаже на снимки най-новите космически изследвания на разбираем език. Всички въпроси са добре дошли! Накрая всяко дете ще си изработи извънземно. Това ателие насърчава способността за работа в група, взимането на самостоятелни решения и творческото мислене.

07.01.18- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст
07.01.18- неделя от 13:00–14:30ч. за деца между 8-14 годишна възраст- Лекторът няма да присъства. Неговата част ще бъде представена от водещ на Био игри.

Ателие „Сетивата при животните“, 14.01.18/ Възприемаме света през петте си сетива. Но някои животни притежават допълнителна сетивност, като например ехолокацията. Тази неделя ще се отправим на експедиция из музея, за да открием предмети свързани със сетивата при животните; ще ги използваме, за да дадем отговори на въпросите: Кои животни могат да откриват болни хора само по тяхната миризма? Какво помирисват всъщност? Могат ли акулите да произвеждат електричество и какво сетиво е то? Кои животни, освен прилепите, използват ехолокация, за да си намерят вечеря? Кое животно вижда неща, напълно скрити за очите на хората? След това децата ще участват в забавна ролева игра за обоняние. Накрая всяко дете ще си изработи играчка. Това ателие насърчава умението за комуникация, логическотo и творческото мислене.

14.01.18- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст
14.01.18- неделя от 13:00–14:30ч.- НЯМА ДА ИМА

Ателие на 21.01.18 НЯМА да има!

Ателие „В света на лъвския прайд“, 28.01.18/ Какво прави лъвът най-уникалния вид голяма котка? От какво се състои един лъвски прайд? Защо? Кога лъвовете го напускат? Как защитават територията си? Могат ли лъвовете да оцеляват сами? Проф. Многознайко изучава лъвовете и се натъква на интересна находка! Покава я на своя колега зоолог- Доцент Любопитко, който решава да помоли за помощ за разрешаването й младшите изследователи на Био игри. Тази неделя те ще се отправят на експедиция в музея, за да открият колко члена има лъвския прайд и защо? Ще участват в движенчески игри с цел да разберат повече за поведението на лъвовете в лъвския прайд. Всяко дете ще си изработи две играчки. Това ателие насърчава умението за работа в група, умението за комуникация и логическото мислене.

28.01.18- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст
28.01.18- неделя от 13:00–14:30ч. за деца между 8-14 годишна възраст

Необходимо е записване на info@bio-game.org. При необходимост, информация можете да получите на 0882/ 523281. Ще могат да участват само предварително записани деца. 

Цени за събота и неделя: 15лв.- единично посещение; 27лв.- две деца от семейство; 50лв.- карта за четири посещения. В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.