Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за м. октомври ’16 в Националния природонаучен музей

Детските ателиета на „Био игри“ целят да вдъхновят любов и уважение към природата и да предават сложни научни понятия на разбираем език. Темите са разнородни: за животните (например от Австралия, Южна Америка и др.), човешкото тяло, опазването на околната среда, природни загадки и мистерии и исторически митове и традиции, които изследват връзката на хората с природата. Ателиетата от тази серия са подходящи за деца между 5-12 годишна възраст. (Тук можете да намерите информация за Дебати на екологични теми за тийнейджъри).

Детските ателиета развиват практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието за откриване и усъвършенстват личностните качества на децата. Ателиетата на Био игри ЕООД се провеждат в партньорство сНационалния природонаучен музей (публично-частно партньорство).

Място: Национален природонаучен музей, партер, зала Левентис, карта

Продължителност: 1 час и 30 минути

Дати: 02 ; 09 ; 16 ; 23 и 30 октомври 2016

Теми на ателиетата

Ателие „Вълшебства на природата“, Дата: 02.10.16 Брoят на светулките по целия свят намалява. Ако те изчезнат, никой никога повече няма да види нощната им магия! Всичко е в ръцете на младши изследователите на Био игри, които ще имат за задача да открият защо изчезват светулките, както и какво могат да направят, за да ги спасят. В първата част на ателието, децата ще участват в експедиция за откриване на светещи насекоми, както и причините за тяхното изчезване. Във втората, децата ще научат повече за тях както и как могат да им помогнат. Всяко дете ще си изработи светещо насекомо. Това ателие насърчава способността за работа в група, умението за комуникация и логическото мислене.

02.10.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Животни пътешественици“, Дата: 09.10.16 Всяка година прелетните птици, пеперудите монарх и морските костенурки поемат на дълъг път. Учените изследват как животните се движат по точно определени маршрути, но не могат да разрешат мистерията! Затова търсят помощ от младшите изследователи на Био игри. Децата ще разберат кои животни мигрират; ще разкрият как пътешестват по време на експедиция в музея. Коя птица е рекордьор на дългите полети? Мигрират ли антилопите гну? Защо мигрират прелетните птици? Децата ще намерят отговори на тези въпроси; ще могат да „преживеят“ защо птиците мигрират през ролеви игри. Всяко дете ще изработи животно пътешественик. Това ателие насърчава уменията за решаване на задачи и проблеми, умението за самостоятелна работа и за комуникация.

09.10.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Приключение в най-дълбокото място на Земята“, Дата: 16.10.16 Днес учените знаят повече за Марс, отколкото за най-дълбокото място в океана- Марианската падина. Какви животни има там долу? Как оцеляват? Може ли човек да оцелее на такава дълбочина? Защо е трудно да бъде изследвана? Тази неделя каним всички младши изследователи на морско приключение! Те ще разкрият кои животни живеят в Марианската падина по време на експедиция със следи. Децата ще участват в експерименти и ще разберат през активно учене как хората оцеляват там; ще участват в ролеви игри, за да научат повече за животните. Всяко дете ще си изработи животно от най-дълбокото място на Земята. Това ателие насърчава уменията за решаване на задачи и проблеми, способността за работа в група и творческото мислене.

16.10.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Приключение в Сахара“, Дата: 23.10.16 От древни времена се смята че в Тимбукту- град на границата на Сахара- е скрито съкровище! Съществува ли наистина то? Защо никой не го е открил досега? Как е свързано с животните от Сахара? И този път децата ще се превъплътят в ролята на изследователи и ще се отправят на приключение из залите на музея, за да разкрият истинско ли е съкровището. След като разгадаят това, децата ще участват в ролеви игри с цел да научат повече за животнитe. Всяко дете ще си изработи животно от Сахара. Това ателие насърчава работата в екип, логическото и творческото мислене.

23.10.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Лов на чудовищата“, Дата: 30.10.16 Предание гласи, че всички духове се връщат на земята в нощта на Вси Светии. Единственият начин да се предпазиш е като се облечеш като тях и заприличаш на чудовище! Свикваме всички смели изследователи, за да разкрият загадките: Наистина ли се връщат духовете на Вси Светии? Кои са най-страшните чудовища- върколаците, вампирите или змиите и лъвовете? Защо всички модерни чудовища произлизат от животни? В първата част на атлеието, децата ще участват в страховита експедиция из музея и ще разкрият мистериите. Във втората част, ще научат повече за животните, както и техните чудовищни качества и ще ги имитират по време на ролеви игри. Всяко дете ще си изработи животно-чудовище. Това ателие насърчава способността за работа в група, взимането на самостоятелни решения и творческото мислене.

30.10.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Необходимо е записване на 0889/ 996724 или info@bio-game.org (между 10-18ч.). Ще могат да участват само предварително записани деца. 

Цени за събота и неделя: 15лв.- единично посещение; 25лв.- две деца от семейство; 50лв.- карта за четири посещения. В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.

Автор и водещ на ателиета:
Камелия Митева
Асистенти:
Даниела Марчева
Трифон Сотиров

Заниманията на Био игри ЕООД се провеждат в Националния природонаучен музей (публично-частно партньорство).

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.