Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за м. март ’17 в Националния природонаучен музей

Детските ателиета на „Био игри“ целят да вдъхновят любов и уважение към природата и да предават сложни научни понятия на разбираем език. Темите са разнородни: за животните (например от Австралия, Южна Америка и др.), човешкото тяло, опазването на околната среда, природни загадки и мистерии и исторически митове и традиции, които изследват връзката на хората с природата. 

Ателиетата от тази серия са подходящи за деца между 5-12 годишна възраст. (Тук можете да намерите информация за Дебати на екологични теми за тийнейджъри. Информация за поредица от ателиета „Човешкото тякло“- подходящи за деца между 8-16 години, има тук).
Детските ателиета развиват практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието за откриване и усъвършенстват личностните качества на децата. Ателиетата на Био игри ЕООД се провеждат в партньорство с Националния природонаучен музей (публично-частно партньорство).

Място: Национален природонаучен музей, партер, зала Левентис, карта

Дати: 05, 12, 19 и 26 март 2017

Продължителност: 1 час и 30 минути

Теми на ателиетата

Ателие „Странни същества от Хаваи“, Дата: 05.03.17 Кое животно яде черни мамби на закуска? Кое може да издава звуци под водата без да може да диша там? Коя жаба яде птици? Ако свързвате Хаваи с безкрайни плажове и слънце, ще ви убедим че там има други далече по-странни места и същества! Тази неделя младши-изследователите на Био игри ще се отправят на експедиция в музея, за да открият животните от Хаваи и ще научат кое е най-странното. Те ще разберат какво е да живееш на вулканичен остров и ще видят част от активните вулкани на филмче. Ще преживеят директно в ролеви игри какво е да си някое от тези животни. Всяко дете ще си изработи две играчка. Това ателие насърчава работата в група, логическото мислене и умението за комуникация.

05.03.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Фантастични растения“, Дата: 12.03.17 По време на поредната си експедиция в Азия, професор Многознайко вижда за първи път непознато растение. По-късно разбира че това е цекропия- растение, което „говори на езика“ на мравките. Заинтригуван от интересното си откритие професорът започва да търси други подобни фантастични растения. Открива цял списък, който решава да сподели с приятелите си от Био игри и техните младши изследователи. Има ли невидими растения? Как изглеждат те? Кои растения залагат капани? Кои миришат лошо? Това са малка част от въпросите, на които ще дадем отговори. Младшите- изследователи ще участват в експедиция в музея, ще открият растения и ще разберат повече за тях от филмчета. След това ще видят едноклетъчни растения под микроскоп и ще си изработят две фантастични играчки. Това ателие насърчава работата в група, логическото и творческото мислене.

12.03.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Непознати котки“, Дата: 19.03.17 Има ли котка- ягурунди? А каракал? Коя котка може да улови птица в полет? Коя е най-добрият акробат? Как е възможно да скача на 3 метра във въздуха? Може ли човек да избяга от котка, която гледа на него като на следобедна закуска? Как би могъл да се спаси? Тази неделя младши-изследователите на Био игри ще се отправят на експедиция в музея. Ще търсят котки от различни краища на света. Ще преживеят директно в ролеви игри какво е да си някоя от тях. Всяко дете ще си изработи две играчка. Това ателие насърчава уменията за комуникация, способността за работа в група и взимането на самостоятелни решения.

19.03.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Животни-архитекти“, Дата: 26.03.17 Този път професор Многознайко се натъква на странна дупка в земята, докато се разхожда в прерия в Канада. Оказва се че дупката е малка част от „подземния град“ на прериини кучета. Провокиран от любопитството си, професорът намира и други подобни „животни-архитекти“. Открива цял списък, който решава да сподели с приятелите си от Био игри и техните младши изследователи. Имат ли термитите климатик? Страдат ли кълвачите от мозъчно сътресение след всеки свой опит да си направят гнездо? Коя птица е най-добрия строител на покриви? Младшите изследователи ще участват в експедиция в музея, ще открият животните и ще разберат повече за тях от филмчета. Накрая ще си изработят две животни. Това ателие насърчава взимане на самостоятелни решения, умението за комуникация и уменията за решаване на задачи и проблеми.

26.03.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Необходимо е записване на info@bio-game.org. При необходимост, информация можете да получите на 0889/ 996724, 0882 523281. Ще могат да участват само предварително записани деца. 

Цени за събота и неделя: 15лв.- единично посещение; 27лв.- две деца от семейство; 50лв.- карта за четири посещения. В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.

Автор и водещ на ателиета:
Камелия Митева
Асистенти:
Даниела Марчева
Трифон Сотиров

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.