Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма в „Приказен дом“

Адрес: бул. „Евлоги Георгиев“ 62, етаж 1, София, карта

Час, ден: 18:30ч., всяка сряда

Ателие „Духам, тека, топля“, Дата: 31.10.2012

Целта на ателието е да преговорим основните теми от миналите ателиета: какви са агрегатните състояния на водата, какво е кръговрат на водата, как се получава вятър, защо има различни температури на Земята?

В първата част на ателието, измерваме температурата в нашия двор с помощта на термометър, проверяваме колко е валяло в нашия дъждомер, и дали духа вятър. Тази година по случай Хелоуин, във втората част за ателиетоще изработим маска за лицевъв формата на капка, дъга, облак и др. :-)

Ателие „Въртя се за денонощие и година“, Дата: 07.11.2012

Целта на ателието е децата да разберат че Земята се върти около себе си и (ден и нощ) слънцето, че нейната ос е наклонена и това има връзка със сезоните.
В първата част децата гледат късо филмче, което обяснява как се върти Земята около слънцето и оцветяват мини-модел на Земята (сушата и водата). Децата имат за задача да покажат как се върти Земята около мини-модел слънце, който излъчва светлина, и разбират за наклона на земната ос и за връзката на този факт със сезоните. Във втората част децата имат за задача да довършат започната обща рисунка на тема „разликите между деня и нощта“.
Ателие „Около звезда за една година“, Дата: 14.11.2012

Целта на ателието е децата да разберат че на Земята има сезони заради наклона на нейната ос.

В първата част децата си припомнят че Земята се върти около себе си и слънцето и че оста й е наклонена. След това децата намират къде е България на своя мини-модел на Земята с наша помощ и политическа карта. Децата въртят свойте модели Земята около модела слънце и наблюдават как слънцето огрява България в продължение на ‘една година’. Децата дискутират какво са видели и анализират с наша помощ какво се случва със Земята и времето в България. Във втората част децата имат за задача да разкажат история, която има връзка с един от сезоните в България/може да е и истинска случка. В историята децата трябва да кажат дали е топло, дали вали сняг или дъжд, дали има вятър и какъв цвят са листата на дърветата. Децата използват предмети и карти, които са тематични за всеки сезон (пример: тиква, зелено листо от дърво и т.н.) като помощ.

Ателиетата ни вече НЕ се провеждат в Приказен дом“!

Вашият коментар