Био игри

Игри вдъхновени от природата

Лятно училище на „Био игри“ и „Център по Забавна математика“

„Био игри“ и Центърът по „Забавна математика“ ви канят на градско приключение чрез откривателско учене.

Програмата на „Био игри“ ще включва: експедиции, ролеви и движенчески игри, дикусии. Всяка дейност завършва с творческо занимание. Ателиетата насърчават уменията за работа в екип, комуникацията, логическото и творческото мислене.

Програмата на „Забавна Математика“ включва практически дейности, базирани на знанията от програмата през учебната година. Геометрия, аритметика и логика ще помагат на децата в ролята на изследователи да опознават природния свят.

Децата ще разберат колко тясно са свързани математиката и биологията. А в края на лагера ще могат и сами да откриват математиката в света около тях и да си служат с нея.

Място: жк. Младост 1, ул. „Димитър Доспевски“ № 9, карта  (в сградата на Училище „Куест“, на гърба на бл. 50 от широката страна)

Продължителност: от 04 юни до 27 юли 2018г., от 9 до 17ч.

Кой е поканен: малки изследователи от 6 до 12 години. Максималният брой на участниците е 24, които ще бъдат разпределени в две групи спрямо възрастта им.

Обяд: обедната ни почивка е два часа, които ще прекарваме в парка около музея. Всяко дете си носи вода и храна.

Дневна програма:
9:00 -10:00  – посрещане на децата
10:00 – 12:00 – ателие с „Био игри“
12:00 -13:00 –  обяд- пикник
13:00 – 14:30 – свободни игри
14:30 – 16:30 – ателие със „Забавна математика“
16:30- 17:00 – взимане на децата

Децата трябва да носят: шапка за слънце, връхна дреха, вода, храна

Седмица- 4-8 юни 2018
Програма „Био игри“
Програмата ни за тази седмица ще включва темите:
„Вулканични приключения“– изследователите ще разберат най-опасните вулкани и кои животни оцеляват в тях.
„Животни-танцьори: част 1“– младши-учените ще открият кои са най-добрите животни-танцьори, какво е значението на танца им и дали и ние можем да танцуваме като тях.
„Приключение в Северна Америка“– приключенците ще научат древни символи от индианците и ще разберат какви човешки черти са откривали те в животните и защо са били важни за тях.
„Игуани, хамелеони и техните роднини“– изследователите ще разберат кой гущер може да вижда във всички посоки, дали има ли гущер, който може да събира вода по гърба си и кой се свива на топка.
„В света на лъвския прайд“– откривателите ще научат какво прави лъвът най-уникалния вид голяма котка, от какво се състои един лъвски прайд и как защитават територията си.

Програма „Забавна математика“
С помощта на геометрични дъски, хартия, мозайка и образователни филмчета ще се запознаем с формите в математиката и природата, ще видим как те съществуват в синхрон, свързани по между си. Ще разберем що е симетрия и фрактали, ще открием тези чудни форми в света около нас. Ще наблюдаваме езика на математиката и скритите закономерности в начина на живот и окраската на животните. Накрая ще се превърнем в пчели-математици, за да разберем защо пчелните килийки са шестоъгълни.

Седмица- 11-15 юни 2018
Програма „Био игри“:
„Приключение на о. Галапагос“– изследователите ще разберат кои са откритията на Дарвин и ще научат за естествения отбор и интересни факти за невероятните морски игуани, слонската костенурка, чинките на Дарвин и лава-гущерът.
„Рицари на природата в Япония“– приключенците ще разберат какво значение имат животински божества-Ками- от Япония за древните японци, как са свързани божествата с животните, защо са важни животните за японците, какви качества притежават и на какво могат да ни научат.
„Нощни същества“– младши-учените ще разберат кои са най-страшните нощни животни, как се ориентират в мрака, какво прави лемурът „ай-ай“ толкова страховит, как ловуват пумите и други любопитни факти.
„Птици-рекордьори“– откривателите ще разберат коя птица не бива да закачаме, за да не си изядем пердаха, коя е суперплувец, коя има най-големите крила и други забавни закачки.
“Приключение с горили“– този ден децата ще открият опасни ли са горилите, какво ще стане, ако горилите изчезнат, има ли горили, които живеят с хора.

Програма „Забавна математика“
Ще откриваме числа на неочаквани места в природата. Ще разберем защо рядко се срещат четирилистни детелинки, а повечето цветенца са с 5, 8 и 13 тичинки? Какво е общото между числата на Фибоначи и зайците? Ще се върнем назад във времето, за да открием древните прабългарски писмени знаци и числата на древни цивилизации.

Седмица 18- 22 юни 2018
Програма „Био игри“
„Животни-танцьори: част 2“– изследователите ще разберат кои са семейство райски птици, защо танцуват, къде живеят, дали хората можем да танцуваме като тях.
„Оцеляване в планината през зимата“– откривателите ще научат какво трябва да знаем, за да останем в безопасност, ако се изгубим в планината, какви опасности ни дебнат там през зимата, как да се ориентираме по карта, какво да направим, ако се натъкнем на лавина.
„Работата на палеонтолога“ – младши-учените ще разберат кой е открил първите вкаменелости на един от най-извесните видове динозавър, какво значи да си палеонтолог, какво можем да научим от Г-н „Кости“ и кой е бил той.
„Изумителните галаго и пото“ – приключенците ще разберат как е изглеждал първият примат, кой примат яде мъхнати или неприятно миришещи животни, кои примати общуват с подсвирквания.
„Сетивата при животните“– изследователите ще търсят кои животни могат да откриват болни хора само по тяхната миризма, кое животно вижда неща, напълно скрити за очите на хората и други интересни факти.

Програма „Забавна математика“
Ще се изправим пред предизвикателства, изпълнени с приказни герои и вълшебства. Магьосниците, обаче, ще сме самите ние, а математиката – нашата магическа пръчка! Математическият фолклор е богат на интересни задачи, които ще разиграем на живо. Ще изследваме по колко различни начини можем да съчетаем цветове в природния свят и ще видим как природата е създала многообразие от видове. Накрая ще се запознаем и с някои зрителни измами в природата и ще се научим да си правим собствени оптични илюзии.

Седмица 25- 29 юни 2018
Програма „Био игри“
„Загадка за южния полюс“– приключенците ще търсят какво е Южният полюс, кои удивителни същества живеят там и защо е важно да могат да плуват при – 80 градуса в океанa.
„Изследовател в морските дълбини“– изследователите ще научат повече за първата жена акванафт- Силвия Ърл и ще разберат какво прави фенерооката риба и стомия боа толкова интересни.
„Изследовател в недрата на Земята“– откривателите ще намерят какво предизвиква земетресенията, каква е връзката между вълните предизвикани от земетресения и музиката и дали животните усещат земетресенията преди те да са се случили.
„Приключение в пещерата Мовиле“– Учените-спелеолози откриват древна пещера- лабиринт. И макар да е пълна с отровни газове, в нея има живот! Пещерата Мовиле е била откъсната от повърхността цели 5 милиона години. Кое ли животно може да оцелее там долу? Има ли паяци? А октоподи и тигри? Какво са открили учените?
„Изчезването на пчелите“– младши-учените ще научат какво могат да направят, за да спрят изчезването на пчелите и ще разберат интересни факти за различни видове пчели.

Програма „Забавна математика“
Ще научим как на практика математиката може да ни послужи за да се забавляваме и играем. Ще научим различни начини за измерване на времето и ще си измайсторим чудни часовници. Сапунената математика е любимо занимание за децата през летните месеци, когато ще се насладим на голямо количество сапунени балони. След това ще си говорим за това как можем да се погрижим за природата в ролята на математици, а накрая децата ще се превърнат в истински математически фокусници с репертоар от фокуси за демонстрация вкъщи и в училище.

Седмица 2-6 юли 2018
Програма „Био игри“
„Умните октоподи“– изследователите ще разберат кое е най-умното мекотело, може ли то да използва „инструменти“ и къде му е мозъка (не е в главата!).
„В света на пингвините“– приключенците ще търсят колко вида пингвини има по света, в какво са специалисти те, как оцеляват малките на императорските пингвини в пустощта на Антарктида.
„Египетско приключение“– откривателите ще разберат кои са древните животински божества на Египет, защо са ги почитали египтяните и как и защо са ги мумифицирали.
„Древни водни влечуги“– през този ден ще открием съществували ли са водни влечуги, динозаври ли са били те иил не, има ли ги и днес, какво е спинозавър и мозазавър.
„Животни и професии“– младши-учените ще разберат защо някои животни носят имената на човешки професии и какво можем да научим от тях. Те ще открият къде живеят рибата хирург, акулата дойка, птицата секретар, както и други животни. Ще преживеят в игри какво е да си някое от тези животни и ще научат какви качества изисква всяка от професиите в човешкия свят.

Програма „Забавна математика“
През тази седмица ще продължим с нашето приключение в чудните страни на аритметиката и геометрията. Ще научим що е транслация и ротация и къде сред природата можем да ги срещнем. Ще се ориентираме в координатното поле, с пергел в ръка ще посетим света на кръгчетата и ще си спретнем чуден купон с дроби. Накрая ще полетим в космоса на крилата на геометрията, ще изследваме формите образувани от съзвездията и легендите свързани с тях.

Седмица 9- 13 юли 2018
Програма „Био игри“
„Приключение с акули“– откривателите ще разберат коя праисторическа акула-хищник е обитавала океаните на Земята преди 2 милиона години, какъв е размерът на най-голямата акула в днешни дни, колко зъби сменят акулите през живота си, коя акула има най-голямата уста.
„Животни пътешественици“– изследователите ще разберат защо мигрират антилопите гну, прелетните птици и кожестите костенурки.
„Приключение в Сахара“– откривателите ще разгадаят мистерията за древното съкровище от Тимбукту- град на границата на Сахара, ще разберат, как е свързано то с животните от Сахара, кой гризач скача най-високо в пустинята и защо, има ли пустинен гущер, който може да брой.
„Приключение в рая с животни“– младши-учените ще търсят отговори на въпросите: Кои видове са изчезващи?; Какво можем да направим, за да ги опазим? Кой е Джералд Даръл и защо го помним и до днес?
„Индиана Джоунс в Индия“– приключенците ще разберат кои животни са били свещени за древните индиийци, както и какво са значели животните за тях.

Програма „Забавна математика“
Ще посветим седмицата на логиката и математиката в природата и изкуството. Ще сътворим приказни магични мандали, ще си направим календари и ще научим как бързо и лесно да изчисляваме дните до важните за нас събития. Ще влезем в ролята на детективи и ще разгадаваме сложни загадки. Като истински програмисти ще пишем алгоритми, ще разберем как мислят роботите и какви команди е нужно да им даваме.

Седмица 16- 20 юли 2018
Програма „Био игри“
„Храна и храносмилане“– изследователите ще разберат какво представляват червата, как се движи храната в тях, защо се оригваме, какво се съдържа в храната, за какво ни е тя и кoя е здравословна?.
„„Кървави“ експерименти“– откривателите ще научат как бие човешкото сърце, за какво служи то, защо сърцето ни започва да бие бързо, когато тичаме, какво е пулс, полезно ли е да спортуваме и защо.
„За какво ни е бял дроб?“ – младши- учените ще разберат може ли да живеем без бял дроб, кaк белият ни дроб ни помага да плаваме във вода, как е свързан той с дърветата и от какво е направен.
„Мозъкът- части или цяло?“– през този ден децата ще научат можем ли да живеем без мозък, как изглежда той и от какво е направен.
„В света на звуците и слуха“– Ще търсим отговори на въпросите: Откъде идват звуците? Как ги чуваме? С какво го правим- с носа, ушите или мозъка? Защо някои животни чуват това, което хората никога не биха могли?

Програма „Забавна математика“
През тази седмица ще съчетаваме изкуството с математиката. Ще търсим отговори на въпросите:„Има ли логика в красотата? Кое е красиво в изкуството? Ще сътворим приказни магични мандали, ще си направим календари и ще научим как бързо и лесно да изчисляваме дните до важните за нас събития.

Седмица 23- 27 юли 2018
Програма „Био игри“
„Страховити скелети“– изследователите ще разберат от какво са направени човешките кости, кое е първото животно на Земята с кости, за какво са му били те.
„Невероятното зрение“– откривателите ще научат защо хората имат по две очи, какво би станало, ако имаха само едно, защо хората виждат триизмерно.
„В света на миризмите“- приключенците ще научат как работи обонянието, как улавяме миризмите, могат ли животните да помирисват неща, които хората не могат и защо е така.
„Направи човешко тяло“– децата ще разгледат и открият най-важните системи в човешкото тяло чрез няколко ролеви игри, моделиране и филмчета. След това всяко дете ще създаде човешко тяло, както то си го представя.
„Бактерии“ – младши-учените ще разберат какво е бактерия, има ли бактерии в тялото ни и какви видове бактерии има.

Програма „Забавна математика“
Ще откриваме числа на неочаквани места в природата. Ще попътуваме назад във времето, за да открием древните прабългарски писмени знаци и числата на древни цивилизации. Ще кодираме и разкодираме тайни съобщения с помощта на различни кодове, а това ще ни помогне по добре да разберем тайния език на животните.

Цена: 153лв за една седмица

15% отстъпка за всяко второ дете в семейството.

Ако искате да гарантирате мястото си в групата, е необходимо да попълните формуляра ТУК и да заплатите 50% от избрания период по банков път (даните ще получите по е-майл след регистрация).

При отказ от ползване на заявения период, преди началото на периода, се възстановява 50% от внесената сума.
Във всички останали случаи внесени суми не се възстановяват.

Тел. за връзка: 0886 235 813

Линк към уебсайта на Центъра по Забавна математика: www.zabavnamatematika.com

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.