Био игри

Игри вдъхновени от природата

Лятно училище 2017 „Изследовател в музея“

„Био игри“, Национален природонаучен музей и Център по „Забавна математика“ ви канят на вълнуващо приключение чрез проектно-базирано, откривателско учене.

Програмата на „Био игри“ ще включва: експедиции, ролеви игри, дикусии и ще тренират уменията си за критично мислене и екипна работа. Всяка дейност завърша с творческо занимание.
Водещите ще подкрепят децата да задават въпроси и да откриват сами онова, което е интересно за тях. Дейностите са структурирани за всеки ден и включват време за вдъхновение/ научаване през игра, както и време за самостоятелно подготвяне по интереси.

Програмата на „Забавна Математика“ включва практически дейности, базирани на програмата през учебната година. Геометрия, аритметика и логика ще помагат на децата в ролята на изследователи да опознават природния свят.

Децата ще разберат колко тясно са свързани математиката и биологията. А в края на лагера ще могат и сами да откриват математиката в света около тях и да си служат с нея.

Място на провеждане: Национален природонаучен музей, карта

Продължителност: от 05 юни до 11 август 2017г., от 9 до 17ч.

Кой е поканен: малки изследователи от 6 до 12 години. Максималният брой на участниците е 20, които ще бъдат разпределени в две групи спрямо възрастта им.

Обяд: обедната ни почивка е два часа, които ще прекарваме в парка около музея. Всяко дете си носи вода и храна.

Дневна програма:
19:00 -10:00  – посрещане на децата
10:00 – 12:00 – ателие с „Био игри“
12:00 -13:00 –  обяд- пикник
13:00 – 14:30 – свободни игри
14:30 – 16:30 – ателие със „Забавна математика“
16:30- 17:00 – взимане на децата

Децата трябва да носят: шапка за слънце, връхна дреха, вода, храна

03- 07 юли 2017- Седмица на животните и геометрията / „Био игри“ и „Забавна Математика“
„Био игри“: Тази седмица децата ще влязат в ролята на зоолози и ще се запознаят с методи на разпознаване на животни. Ще разберат повече за еволюционната връзка на различните видове животни, както и интересни факти за обитатели от Австралия, Индия и Марианската пъдина. Ще търсят отговори на въпросите: Кое австралийско животно има най-лошия нрав и защо? Какви животни има в Марианската пъдина? Защо животните носят имената на човешки професии? Какво можем да научим от тях?
„Забавна математика“: С помощта на геометрични дъски, хартия, мозайка и образователни филмчета ще се запознаем с формите в математиката и природата, ще видим как те съществуват в синхрон, свързани по между си.  Ще разберем що е симетрия и фрактали, ще откриваме тези чудни форми в света около нас. Музеят ще бъде нашето експериментално поле, където ще наблюдаваме езика на математиката и скритите закономерности в начина на живот и окраската на животните. Накрая ще се превърнем в пчели-математици, за да разберем защо пчелните килийки са именно шестоъгълни.

10- 14 юли и 2017- Седмица на загадките и аритметиката / Био игри и „Забавна Математика“
„Био игри“: Kак е свързан обичаят „Нестинарство“ с природните стихии? Кои са древните японски божества на природата? Какво послание е скрито в музея? Какво се е случило с викингите- наистина ли са изчезнали или са открили Северна Америка? Кои животни живеят в Сахара и как оцеляват там? Кои животни боготворяли инките и защо?
„Забавна математика“: Ще можем да открием числа на неочаквани места в природата. Защо рядко се срещат четирилистни детелинки, а повечето цветенца са с 5, 8 и 13 тичинки? Какво е общото между числата на Фибоначи и зайците? Ще се върнем назад във времето, за да открием древните прабългарски писмени знаци и числата на древни цивилизации. През тази седмица ще кодираме и разкодираме тайни съобщения с помощта на различни кодове, а това ще ни помогне по добре да разберем тайния език на животните.

17-21 юли 2017- Седмица на емоциите и логиката / „Био игри“ и „Забавна Математика“
„Био игри“: Участниците ще търсят отговори на въпросите: Кои животни ни вдъхновяват с невероятните си способности да прелитат над Еверест? Кое е най-агресивното животно? Какво кара- нас хората- да сме агресивни и как да преодолееем това? Кои са най-страшните чудовища- върколаците, вампирите или змиите и лъвовете? Коя котка може да улови птица в полет? Изследователите ще наблюдават какви чувства провокират в тях животните и ще имат възможност да ги преодолеят.
„Забавна математика“:  Ще се изправим пред предизвикателства, изпълнени с приказни герои и вълшебства. Магьосниците, обаче, ще сме самите ние, а математиката – нашата магическа пръчка! Математическият фолклор е богат на интересни задачи, които ще разиграем на живо. Ще изследваме по колко различни начини можем да съчетаем цветове в природния свят и ще видим как природата е развихрила въображението си създавайки многообразие от видове. Накрая ще се запознаем и с някои зрителни измами в природата и ще се научим да си правим собствени оптични илюзии.

24- 28 юли 2017 – Седмица на откривателите и практическа математика / „Био игри“ и „Забавна Математика“
„Био игри“: През тази седмица участниците ще открият завладяващия свят на известни изследователи, като Джералд Даръл и Христофор Колумб. Те самите ще влязат в ролята на учени, за да разберат кои видове за изчезващи и как можем да ги опазим; възможно ли е да съществува живот в пещера пълна с отровни газове; какъв вид древно водно влечуго се крие из залите на Природонаучния музей; възможно ли е паяк да изяде цяла птица.
„Забавна математика“: През последната седмица от лагера ще научим как на практика математиката може да ни послужи за да се забавляваме и играем. Ще научим различни начини за измерване на времето и ще си измайсторим чудни часовници. Сапунената математика е любимо занимание за децата през летните месеци, когато ще се насладим на голямо количество сапунени балони. След това ще си говорим за това как можем да се погрижим за природата в ролята на математици, а накрая децата ще се превърнат в истински математически фокусници с репертоар от фокуси за демонстрация вкъщи и в училище.

31 юли- 4 август 2017- Седмица на фантастичните същества и аритметиката и геометрията / „Био игри“ и „Забавна Математика“
„Био игри“: Тази седмица е посветена на невероянтите животни и техните навици. Децата ще търсят отговори на въпросите: Кой е един от най-големите древни бозайници живяли някога на земята? Кои животни произвеждат хартия и защо? Защо жителите на Калифорния се страхуват от тигровия комар? Коя жаба може да отрови змия? Има ли животно, което стиска носа си, за да не влизат мравки в него? Има ли невидими растения? Как изглеждат те? Кои растения залагат капани?
„Забавна математика“: през първата седмица на август ще продължим с нашето приключение в чудните страни на аритметиката и геометрията. Ще научим що е транслация и ротация и къде ли сред природата можем да ги срещнем. Ще се ориентираме в координатното поле, с пергел в ръка ще посетим света на кръгчетата и ще си спретнем чуден купон с дроби. Накрая ще полетим в космоса на крилата на геометрията, ще изследваме формите образувани от съзвездията и легендите свързани с тях.

7 август- 11 август 2017- Седмица на „избрани“ животни и логиката / „Био игри“ и „Забавна Математика“
„Био игри“: Тази седмица децата ще научат повече за специално избрани животни. Те ще са изследователи, които ще изучават какво са делфините и китовете и как се разбират помежду си според най-новите данни. Ще търсят отговори на въпросите: Имат ли термитите климатик? Страдат ли кълвачите от мозъчно сътресение след всеки свой опит да си направят гнездо? Използват ли орангутаните клечки за зъби и одеалo? Колко големи зъби имат паяците? Може ли паяк да изяде птица? Възможно ли е много мравки да взимат сложни решения заедно?
„Забавна математика“: последната седмица от лагера ни ще посветим на логиката и математиката в природата и изкуството. Ще сътворим приказни магични мандали, ще си направим календари и ще научим как бързо и лесно да изчисляваме дните до важните за нас събития. Ще влезем в ролята на детективи и ще разгадаваме сложни загадки. Като истински програмисти ще пишем алгоритми, ще разберем как мислят роботите и какви команди е нужно да им даваме.

Цена:
150 лв. за седмица
15% отстъпка за всяко второ дете в семейството

Специално предложение: „ДОВЕДИ ПРИЯТЕЛ“ и споделете един ден заедно с 50% отстъпка. Важи за периода 24 юли – 11 август!

Включване за отделни дни или без предварително записване е възможно само при наличие на свободни места в групата на цена от 30 лв. на ден.

Ако искате да гарантирате мястото си в групата, е необходимо да попълните формуляра ТУК и да заплатите капаро от 60 лв.в Център по „Забавна математика“, ул. Димитър Манов 21 след предварителна уговорка на телефон 0886 235 813. Възможно е и плащането по банков път (данни ТУК).

При отмяна на резервация за място в лятното училище до пет дни преди стартовата дата на седмица за занятия се възстановява 70 % от авансово заплатената сума. След този срок, се възстановяват 50% от сумата.  Ако детето е възпрепятствано поради болест, заплатеното капаро се пренасочва за друга седмица от лагера.

Линк към уебсайта на Центъра по Забавна математика: www.zabavnamatematika.com

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.