Био игри

Игри вдъхновени от природата

Летен лагер „Аз, природата и историята“

Серия от всекидневни работилници, във формат на летен лагер, които вдъхновяват децата и обогатяват възприятието им за творчеството, историята и природата.

Децата ще са в прекрасна извънградска среда в полите на Витоша и ще имат пряк контакт с природата. Ще научат повече за природата чрез директен опит и игра. Ще чуят специално разработени беседи за историята на България и ще имат време за отдих и свободна игра. Изследователските експедиции ще се провеждат в охраняемата сграда и парк на Националния исторически музей, София. Заниманията ще се водят от специалист биолог, тиймбилдинг специалист и специалисти от Националния исторически музей, София.

Лагер 1– 30.06. – 04.07. и 07.07. –  11.07.

Лагер 2– 14.07.– 18.07. и 21.07. – 25.07.

Лагер 3– 28.07. – 01.08. и 04.08. –  08.08.

Лагер 4- 11.08.–  15.08.

Място- Национален исторически музей, София;

Брой участници 5-16;

Възраст- 5-10

Кликнете тук за кратка програма по дни!

Ден 1- „Магията на водата“ 

Ателие- Агрегатните състояния на водата и нейния кръговрат през игра, опити и актьорски методи. Изработване на вятърно звънче. Водата в мъдростта на народа ни. Представяте на обичая „Пеперуда“ и „Герман“. Пиене на вода от калена чаша и стомна, манерка, котле и други съдове от миналото. Aтелие – Изработване на дневник.

Ден 2- „Почвата като екологичен фактор и като среда на живот“
Ателие- Децата учат каква е връзката между водата, почвата и растенията- какво предизвиква ерозия на почвата и как растенията спират този процес чрез модели и опити. Изработване на модел на ерозия на почвата и ферма за червеи.
Беседа- Почвата в словото и в мъдростта на народа. Ателие по грънчарство.

Ден 3- „Влечугите и земноводните могат да бъдат добри любимци“
Ателие- Експедиция, в която децата откриват земноводни и влечуги, намиращи се в парка на музея. Наблюдение на попови лъжички, как те се превръщат в жаби и изработване на книжка. Беседа- Влечугите и земноводните в словото и мъдростта на народа. Ателие – Изработване на украшения.

Ден 4- „ Здравословно хранене“
Ателие- Децата експериментират с количеството витамини в ядливите растения. Сглобяват цели растения и разгадават какво прави тяхната ядлива част. Храненето в словото и мъдростта на народа. Ядене на студена диня. Ателие –  Рецепти. Естетика в храната.

Ден 5- „Растенията- лекарства, храна и какво ли още не?“
Ателие- Децата участват в експедиция и с помощта на карта откриват подбрани билки в парка около музея. Засяване на билки в саксия. Растенията в мъдростта на народа ни и в словото- стихотворения и гатанки. Приготвяне на чай. Откриване на изображения на растителния свят в музейните предмени, показани в експозицията на музея. Ателие – Изработка на картини от билки.

Ден 6- „Чудото на природата- малките пчелички- насекоми“
Ателие- Децата участват в експедиция и с помощта на карта откриват пчели и изработват пътепис с други подбрани насекоми в парка около Националния исторически музей. Ролева игра „Пчелно семейство”. Дискусия на тема : „Защо са важни пчелите за живота на растенията”. Пчеличките и насекомите в словото- стихотворения и гатанки. Пиене на чай с мед. Откриване на изображения на пчели и насекоми в музейните предмети, показани в експозицията на музея. Ателие- Използване на восък за направа на свещи.

Ден 7- „Тайнственият шепот на дърветата в природата, историята и изкуството
Ателие- Децата участват в експедиция и с помощта на информация за местата, където растат и описание как изглеждат откриват дървета в парка около музея. Експерименти- частите на дърветата, как се хранят, защо листата им сменят цвета си през есента. Моделиране на дърво. Дърветата в мъдростта на народа ни и изкуството: „Тримата братя и златната ябълка”. Ателие- Дърветата в експозицията, събиране на листа за хербарии.

Ден 8- „Защо клетки и ДНК?“
Ателие- Децата търсят клетки на „предмети“ от музея, гледат клетки под микроскоп и  изолират ДНК (целият геном) от киви/ягоди.  Някои любопитни факти за ДНК. Скелет в експозицията. Възстановка на цар Самуил и Калоян /игра ”Лудо ДНК”.

Ден 9- „Естествени багрила“
Ателие- Експерименти и майсторене на естествени багрила, създаване на обща картина с направените от децата бои.
Багрите във словото и в мъдростта на времето. Ателие – Плъсти, тъкане.

Ден 10-  „Забавна метеoрология“
 Ателие- Децата измерват на температурата на въздуха и количеството валежи. Наблюдение на формата на облаците, изработка на ветропоказател, пускане на фенер. Метеорологията в словото и мъдростта на народа ни. Предсказването на времето (народна метеорология) основано върху наблюдения на природните явления и върху поведението на животните. Изготвяне на малка музейна изложба от дейността на лагера.

Цени:

  • За еднократно посещение: 35лв. целодневно/ 22 лв. полудневно
  • За едноседмично посещение: 150лв. целодневно/ 100лв. полудневно
  • За двуседмичен курс- 220лв. целодневно/ 190лв. полудневно

Цените не включват осигуряване на храна. При записано второ дете се ползва 5% отстъпка.

Децата се приемат от 9:00ч. и се взимат между 16:30 и 17:30ч.

За информация и записвания:

НИМ- 0894 540 117, 02/9554280, ekskurzovodinim@abv.bg;

Био игри- 0882 523281, info@bio-game.org

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на  „Био игри“.

Вашият коментар