Био игри

Игри вдъхновени от природата

Зимно училище „Лавина от приключения в Национален природонаучен музей“, 2016г.


Облечете се топло и сложете снегоходките, защото тази зима в Националния природонаучен музей ви очаква истинска лавина от приключения. Био игри и Академия за малки изследователи се обединяват, за да ви поканят на незабравимо пътешествие из най-студените, но и приказно красиви райони на планетата. От ледниковите епохи до наши дни и от Антарктида до земите на Дядо Коледа животът винаги намира начин не само да оцелее, но и да получи подаръци. За да видите и пипнете как става това, заповядайте при нас от 27-ми до 30-ти декември (2016).

Кой е поканен: малки изследователи от 6 до 12 години. Максималният брой на участниците е 20, които ще бъдат разпределени в две групи спрямо възрастта.
График: от вторник до петък, от 10 до 17 часа.
Обяд: обедната ни почивка е два часа, които при хубаво време прекарваме в парка около музея. Всяко дете си носи вода и храна.
Такса: 80 лв. на дете за цялата седмица при предварително записване. Включване за отделни дни или без предварително записване е възможно само при наличие на свободни места в групата на цена от 25 лв. на ден.

Контакти:
Ралица Коньовска- 0988358561
Камелия Митева- 0882 523281
Виолета Желязкова- 0888432110

Заплащане: за да гарантирате мястото си в групата, е необходимо да заплатите капаро от 40 лв. на място в музея в работни дни между 13 и 17 часа. За уточнения на телефон: 0988358561

ПРОГРАМА

27.12

Лавини. Какво ги предизвиква и какво е сила на тежестта, маса и наклон. Децата ще симулират лавина с помощта на модел на планина и всяко от тях ще си изработи играчка.

Високите планини. Защо винаги са студени дори когато се намират в тропиците. Кои са животните, които се катерят най-близо до върховете. Ще поиграем на алпинисти и ще организираме състезание по разпъване на палатки.

28.12

С вкус на шоколад. Кой е открил какaото и къде. Какво съдържа то. Полезно ли е да се яде под формата на шоколад и по колко. Какво е вкус. Децата ще участват в игри за определяне на различни вкусове и всяко от тях ще си изработи играчка и шоколадово изделие.

Антарктида. С какво е специален най-студеният континент и какви животни живеят там. Как се ухажват пингвините и как се грижат за малките си. Какво е да си полярен изследовател и как протича животът в българската база на остров Ливингстън.

29.12.

Ледникова епоха част 1. Кои бозайници са живели през последната ледникова епоха. Какво правят палеозоолозите, за да ги изследват. Децата ще участват в експедиция за откриване на животни, които ще научат да разпознават и имитират по време на игри. Всяко дете ще изработи ледник и животно от ледниковата епоха.

Ледникова епоха част 2. Съществуват ли действащи ледници днес и къде. Кои са доказателствата, че е имало заледяване. Възможно ли е заледяванията да се появят едновременно в Северното и Южното полукълбо. С какво са специални норвежките ледници.

30.12.

Палеоекология. Какво е палеоекология и какво гласи астрономическата теория за заледяванията. Как правим реконструкция на растителността в миналото чрез изследване на ледниците. Как се събира материал за анализ от езерни седименти.

В задния двор на дядо Коледа. Кои животни живеят с дядо Коледа и как издържат на ниските температури на северния полюс? Ще играем на игри за разпознаване на животни из етажите на музея и всяко дете ще си изработи играчка пълна с лакомства.

Водещи:
Ралица Коньовска- консерватор на фосили и археометрист в Националния природонаучен музей
Виолета Желязкова- изследовател на прилепите и основател на Академията за малки изследователи, Национален природоначуен музей
Камелия Митева- биолог и основател на Био игри- интерактивни преживявания за деца и възрастни в Национален природонаучен музей
Трифон Сотиров- биолог и педагог, водещ в Био игри

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.