Био игри

Игри вдъхновени от природата

Пролетен градски лагер /2-5 април 2018 г./

Пролетен градски лагер /2-5 април 2018 г./

Програма Био игри и Забавна математика

„Био игри“ и Центърът по „Забавна математика“ ви канят на градско приключение чрез откривателско учене в Националния природонаучен музей при БАН.

Програмата на „Био игри“ ще включва: експедиции, ролеви игри, дикусии и ще тренира уменията ви за критично мислене и екипна работа. Всяка дейност завършва с творческо занимание.

Програмата на „Забавна Математика“ включва практически дейности, базирани на знанията от програмата през учебната година. Геометрия, аритметика и логика ще помагат на децата в ролята на изследователи да опознават природния свят.

Децата ще разберат колко тясно са свързани математиката и биологията. А в края на лагера ще могат и сами да откриват математиката в света около тях и да си служат с нея.

Място на провеждане: Национален природонаучен музей-БАН, карта

Продължителност: от 2 до 5 април 2018 г., от 9 до 17 ч.

Възрастова група: деца от 6 до 12 години. Максималният брой на участниците е 20, които ще бъдат разпределени в две групи спрямо възрастта им.

Обяд: обедната ни почивка е един час. Всяко дете си носи вода и храна.

Дневна програма:
9:00 – 9:30  – посрещане на децата
9:30 – 11:00 – ателие с „Био игри“
11:00 – 11:10 – почивка
11:10 – 12:10 – ателие с „Био игри“
12:10 -13:00 –  обяд-пикник и свободни игри
13:00 – 14:30 – ателие със „Забавна математика“
14:30 – 14:40 – почивка
14:40 – 15:40 – ателие със „Забавна математика“
15:40 – 17:00 – свободни игри
17:00 – вземане на децата

Децата трябва да носят: шапка за слънце, връхна дреха, вода, храна

Ден 1

Био игри –  „Сетивата при животните“ и „Глината в науката и изкуството“

Ателие „Сетивата при животните“/ Възприемаме света през петте си сетива. Но някои животни притежават допълнителна сетивност, като например ехолокацията. Ще търсим отговор на въпросите: Кои животни могат да откриват болни хора само по тяхната миризма? Какво помирисват всъщност? Могат ли акулите да произвеждат електричество и какво сетиво е то? Кои животни, освен прилепите, използват ехолокация, за да си намерят вечеря? Вяко дете ще си изработи играчка. Формата на работа е учене през преживяване.

Ателие „Глината в науката и изкуството“/ Какво е глината? От къде произлиза? Кои народи я използват първи и за какво? Може ли да се използва за лекарство? Кои животни ядат глина?  Гост-водещият Маргарита Петрова ще покаже на децата как да си изработят глинен съд, който ще си остане за тях. Формата на работа е учене през преживяване.

Забавна математика – „Логика и логически задачи“ и проекти с Мейки Мейки

Ателие „Логика и логически задачи“/ В деня на  „Логиката“  ще решаваме судоку и задачи с клечки и главоблъканици, ще разберем що е то оптическа илюция. Ще изследваме по колко различни начини можем да съчетаем цветове в природния свят и ще видим как природата е създала многообразие от видове.

Проекти с Мейки Мейки/ Ще изработим витаминозно пиано и бонго барабани от плодове и зеленчуци. Ще създадем най странните устройства за управление на компютъра и композиране на музика.

Ден 2

Био игри – „Приключение с акули“ и „Непознати котки“

Ателие „Приключение с акули“/ Децата ще участват в ролеви игри и ще научат: Коя праисторическа акула-хищник е обитавала океаните на Земята преди 2 милиона години? Какъв е размерът на най-голямата акула в днешни дни? Колко зъби сменят акулите през живота си? Коя акула има най-голямата уста? Какво прави акулата-дойка?  Вяко дете ще си изработи играчка. Формата на работа е учене през преживяване.

Ателие „Непознати котки“/ Има ли котка- ягурунди? А каракал? Коя котка може да улови птица в полет? Коя е най-добрият акробат? Може ли човек да избяга от котка, която гледа на него като на следобедна закуска? Всяко дете ще си изработи играчка. Формата на работа е учене през преживяване.

Забавна математика –  „В света на аритметиката“ и „Експерименти от кухнята на химията“

Ателие „В света на аритметиката“/ Ще откриваме числа на неочаквани места в природата. Ще попътуваме назад във времето, за да открием древните прабългарски писмени знаци и числата на древни цивилизации. Ще кодираме и разкодираме тайни съобщения. Това ще ни помогне да разберем тайния език на животните.

Ателие „Експерименти от кухнята на химията“/ Ще изработим наша собствена дъга в чаша. Ще променяме цветовете на течности. Ще разберем кое и е слонското на „Слонската паста за зъби“. Ще изработим батерии от природни материали. Ще ходим на лов за газове и ще изпитваме техните свойства.

Ден 3

Био игри -Ателие „Работата на палеонтолога“ и „Животни-чудовища“

Ателие „Работата на палеонтолога“/ През този ден ще намерим отговори на въпросите: Кой е открил първите вкаменелости на един от най-извесните видове динозавър? Какво значи да си палеонтолог? Какво можем да научим от Г-н „Кости“? Кой е той ли? Елате да разберете. Вяко дете ще си изработи играчка. Формата на работа е учене през преживяване.

Ателие „Животни-чудовища“/ Има ли истински чудовища? Какво са базилиска и левиатана? Има ли животни, които приличат на тях? И по какво? Всяко дете ще си изработи играчка. Формата на работа е учене през преживяване.

Забавна математика – „В света на геометрията“ и „Странните течности“

Ателие „В света на геометрията“/ В деня на „Геометрията“ с помощта на геометрични дъски, хартия и мозайка ще се запознаем с формите в математиката и природата, ще видим как те съществуват в синхрон, свързани помежду си.  Ще разберем що е симетрия и ще я търсим около нас. Накрая ще се превърнем в пчели-математици, за да разберем защо пчелните килийки са именно шестоъгълни.

Ателие „Странните течности“/ Да си направим различни видове странни течности с помощта на вода, нишесте, лепило и боракс.

Ден 4

Био игри – „Красивите минерали“ и „Цветни загадки“

Ателие „Красивите минерали“/ Децата ще намерят отговорите на въпросите: Къде има най-много диаманти? Има ли подобни други скъпоценни камъни? Кои са най-красивите минерали? Какво ги прави скъпи? Как се използват минералите за направата на боички? Всяко дете ще си изработи играчка. Формата на работа е учене през преживяване.

Ателие „Цветни загадки“/ Какво оцветява кожата и козината на животните? Защо някои имат ивици, а други петна? И този път единствените, които могат да открият причините, са младшите учени на Био игри. Всяко дете ще си изработи играчка. Формата на работа е учене през преживяване.

Забавна математика – „Математическо изкуство“ и „Кристални загадки“/

Ателие „Математическо изкуство“/  През този ден ще съчетаваме изкуството с математиката. Ще търсим отговори на въпросите: Има ли логика в красотата? Кое е красиво в изкуството? Ще сътворим приказни и магични мандали, ще си направим календари и ще научим как бързо и лесно да изчисляваме дните до важните за нас събития.

Ателие „Кристални загадки“/ Ще изработваме собствени кристали с различен цвят и вкус, като използваме различни природни закони. От тях ще изработим дизайнерски украшения за нас или за подарък.

 

Ранно записване – до 22 март с 10% отстъпка (важи само за целия период на участие).

МЕСТАТА ЗА ПРОЛЕТНИЯ ЛАГЕР СА ИЗЧЕРПАНИ!
Благодарим Ви за интереса!