Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за месец декември в Националния музей „Земята и хората“ и Националния природонаучен музей

Национален музей „Земята и хората“, карта

Дати: 01.12.2012 ; 08.12.2012 

Час, ден: 11:00ч.-12:00ч., събота

Продължителност: 1 час

Национален природонаучен музей, първи етаж, зала Левентис, карта

Дати: 02.12.2012 ; 09.12.2012 ; 16.12.2012

Час, ден: 14:00ч.-15:00ч. , неделя

Продължителност: 1 час

Описания на ателиетата

Ателие „Водата в природата“, Дати: 01.12.12, 02.12.2012

Целта на ателието е да стимулира интереса на децата към кръговрата на водата в природата, откъде идва водата в нашите къщи и къде отива след като сме я използвали.

В първата част на ателието децата ще търсят вода в различно агрегатно състояние „затворена“ в балоните на нашата инсталация от балони и ще научат повече за всяко агрегатно състояние. Във втората децата ще научат повече за кръговрата на водата с помощта на инсталацията ни от балони и наблюдение на дъждомер и облаците навън. Всеки ще си тръгне със свой „облак“-балон.

Ателие „Магичен вятър“, Дати: 08.12.2012, 09.12.2012

Целта на ателието е да представи по забавен начин движението на въздуха на Земята чрез наблюдение и експеримент.

В първата част на ателието ще пуснем истински светещ фенер над София и ще обясним защо лети. Във втората, всеки ще може да „премери“ разстоянието между различните части на Земята и Слънцето върху нашия мини-модел и да поразсъждава как температурата на Слънцето се отразяват на температурата и вятъра тук на Земята; ще измерим температурата навън, в нашата градинка с помощта на термометър.

Ателието завършва с дискусия, по време на която децата споделят какво са видели и научават допълнителни любопитни факти, според интереса си.

Ателие „Цветовете в природата“, Датa: 16.12.2012

В това ателие децата ще имат възможността да разгадаят интересни факти за цветовете в поредица от забавни експерименти и ИНСТАЛАЦИИ: ще разберат откъде идват цветовете с помощта на призма, ще измерят дължината на вълната на различните цветове, ще научат каква е разликата между основните и вторичните цветове, ще смесват цветове и рисуват с тях и ще сглобят модел на коледно дърво от цветни балони. Във втората част на ателието, децата ще разберат защо листата на растенията са зелени, а плодовете в различни цветове и ще погледнат различни части на растения под микроскоп.

Музеите навсякъде по света правят изложбите си интерактивни и лесно достъпни. Това се опитваме да направим и ние с ателиетата си. От скоро представяме темите на ателиетата  си по интерактивен начин подходящ за мащабите на музеи!

Вашият коментар