Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за м. ноември ’16 в Националния природонаучен музей

Детските ателиета на „Био игри“ целят да вдъхновят любов и уважение към природата и да предават сложни научни понятия на разбираем език. Темите са разнородни: за животните (например от Австралия, Южна Америка и др.), човешкото тяло, опазването на околната среда, природни загадки и мистерии и исторически митове и традиции, които изследват връзката на хората с природата. 
Ателиетата от тази серия са подходящи за деца между 5-12 годишна възраст. (Тук можете да намерите информация за Дебати на екологични теми за тийнейджъри). 
Детските ателиета развиват практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието за откриване и усъвършенстват личностните качества на децата. Ателиетата на Био игри ЕООД се провеждат в партньорство с Националния природонаучен музей (публично-частно партньорство).

Място: Национален природонаучен музей, партер, зала Левентис, карта

Дати: 06 ; 13 ; 20 и 27 ноември 2016

Продължителност: 1 час и 30 минути

Теми на ателиетата

Ателие „Приключение в музея: българската писменост “, Дата: 06.11. 2016 Според стара легенда в музея е скрито древно послание свързано с възникването на българската азбука. Единствените, които могат да го открият са младши-изследователите на Био игри. В първата част на ателието, децата ще търсят посланието по карта. Как е свързано то с животните от Източна Европа? Във втората част, децата ще разберат какво са означавали символите на тези животни за славяните и прабългарите какво знае модерната наука за животните; ще участват в ролеви игри с цел да научат повече за тях. Всяко дете ще си изработи животно и символ. Това ателие насърчава умението за комуникация и уменията за решаване на задачи и проблеми.

Целта на това ателие е да представи как са си обяснявали хората в миналото природните сили и как си ги обясняваме днес. Древните божества одухотворяват природата и ни свързват с нея. По време на ателието ще потърсим отговор как се свързваме с природата и какво значи тя за нас днес.

06.11.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-12 годишна възраст.

Ателие „Приключение в Северна Америка“, Дата: 13.11. 2016 Индианците от Северна Америка вярват в боговете на природните сили и духовете на животните. Тази неделя каним всички приключенци на експедиция в музея. Те ще търсят древни символи от индианците и ще разберат какви човешки черти са откривали те в животните и защо са били важни за тях. Какви ли качества притежава гарванът? А койотът и лисицата? Какво значат те за нас днес? Защо да ги опазваме? След това, децата ще преживеят какво е да си някое от тези животни-чрез ролеви игри- и ще се свържат с техните качества. Всяко дете ще си изработи гарван и древен символ. Всички бащи и дядовци са поканени да изработят играчка с детето си на края на ателието.

Био игри празнуват „Седмица на бащата“- част от националната кампанията „Да бъдеш Баща“, чиято мисия е да насърчава включването на мъжете като грижовни, справедливи и подкрепящи бащи.
 

13.11.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Древни водни влечуги“, Дата: 20.11.2016 По време на последната си експедиция Професор Многознайко открива непознат вид животно- хем варан, хем водно влечуго. Професорът прекарва седмици изучавайки го. Въпреки това не може да разбере какво е то! Тогава решава да помоли младши-палеонтолозите от Био игри за помощ. В първата част на ателието те ще търсят частите от мистериозното животно из музея. Във втората част, ще намерят отговори на въпросите: Имало ли е водни влечуги? Динозаври ли са били или не? Има ли ги и днес? Всяко дете ще изработи тематични играчки- водно влечуго. Това ателие насърчава работата в група и логическото мислене.

20.11.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Приключение в пещерата Мовиле“, Дата: 27.11.16 Учените-спелеолози откриват древна пещера- лабиринт. И макар да е пълна с отровни газове, в нея има живот! Пещерата Мовиле е била откъсната от повърхността цели 5 милиона години. Кое ли животно може да оцелее там долу? Има ли паяци? А октоподи и тигри? В първата част на заниманието децата ще се отправят на експедиция в музея. Ще открият обитателите на Мовиле и по външните белези на животните ще разберат повече за самата пещера и защо тя е особено опасно място за изследване. Във втората част на заниманието ще имитират спелеолозите по време на ролеви игри. Всяко дете ще изработи тематични играчки- животни от пещерата. Това ателие насърчава работата в група и умението за комуникация.

27.11.16- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Необходимо е записване на 0889/ 996724 или info@bio-game.org (между 10-18ч.). Ще могат да участват само предварително записани деца. 

Цени за събота и неделя: 15лв.- единично посещение; 27лв.- две деца от семейство; 50лв.- карта за четири посещения. В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.

Автор и водещ на ателиета:
Камелия Митева
Асистенти:
Даниела Марчева
Трифон Сотиров

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.