Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за м. февруари ’17 в Националния природонаучен музей

Детските ателиета на „Био игри“ целят да вдъхновят любов и уважение към природата и да предават сложни научни понятия на разбираем език. Темите са разнородни: за животните (например от Австралия, Южна Америка и др.), човешкото тяло, опазването на околната среда, природни загадки и мистерии и исторически митове и традиции, които изследват връзката на хората с природата. 

Ателиетата от тази серия са подходящи за деца между 5-12 годишна възраст. (Тук можете да намерите информация за Дебати на екологични теми за тийнейджъри. Информация за поредица от ателиета „Човешкото тякло“- подходящи за деца между 8-16 години, има тук).
Детските ателиета развиват практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието за откриване и усъвършенстват личностните качества на децата. Ателиетата на Био игри ЕООД се провеждат в партньорство с Националния природонаучен музей (публично-частно партньорство).

Място: Национален природонаучен музей, партер, зала Левентис, карта

Дати: 05, 12, 19 и 26 февруари 2017

Продължителност: 1 час и 30 минути

Теми на ателиетата

Ателие „Приключение в страната на инките“ Дата: 05.02.17 Инките- древен народ от Южна Америка- живеят в хармония с всички живи същества, които ги заобикалят. Те смятат че е необходимо всичко живо да бъде приемано и уважавано, защото е част от живота на планетата. Тази неделя каним всички приключенци на експедиция за откриване на свещените животни на инките. Какво символизира змията? А пумата и кондора? Какво значат те за нас днес? Защо да ги опазваме? След това, децата ще преживеят какво е да си някое от тези животни- чрез ролеви игри. Всяко дете ще си изработи две животни, които ще си останат за него. Това ателие насърчава работата в група, творческото мислене и умението за комуникация .

05.02.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Оцеляване по върховете“, Дата: 12.02.17 Кои животни оцеляват на най-високите планини? Какви приспособления използват? Има ли пчели и паяци на Хималайте? Коя птица прелита над Еверест? Кои са свещени животни и защо ги почитат в Тибет? Тази неделя младши-изследователите на Био игри ще се отправят на експедиция в музея. Ще търсят животните – “рекордьори“ от Хималайте. Ще преживеят директно в ролеви игри какво е да си някое от тези животни и ще научат как оцеляваме ние хората. Всяко дете ще си изработи две играчки. Това ателие насърчава уменията за решаване на задачи и проблеми и логическото мислене.

12.02.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Необикновени животни“, Дата: 19.02.17 По време на последната си експедиция, професор Многознайко открива непознато за науката животно. По-късно разбира че това е Хоацин- птица с нокти на крилата. Заинтригуван от интересното си откритие професорът започва да търси други подобни фантастични животни. Открива цял списък, който решава да сподели с приятелите си от Био игри и техните младши изследователи. Има ли животно, което стиска носа си, за да не влизат мравки в него? Има ли жаба с плоско тяло и защо е такова? Това са малка част от въпросите, на които ще дадем отговори. И този път младшите изследователи ще участват в експедиция в музея, ще откриват животни, ще разберат повече за тях чрез ролеви игри и ще си изработят две от тях. Това ателие насърчава работата в група, логическото мислене и уменията за решаване на проблеми.

19.02.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Ателие „Разходка в миналото- изчезнали бозайници“ Дата: 26.02.17 Огромен брой бозайници са съществували на нашата планета. Някои от тях са изчезнали. Други познаваме и в днешни дни. Невероятно е, но днес учените знаят редица факти за изчезналите бозайници. Какво е дейнотериум? Как изглежда скелетът му? Кой е един от най-големите бозайници живяли някога на земята? Какво е иностранцевия? Кой е предшественика на носорога? Това ателие има за цел да отговори на въпросите и да провокира децата да зададат още. Децата ще търсят самите животни и техните „пра-внуци“ по карта на музея. След това, те ще преживеят какво е да си някое от тези животни- чрез ролеви игри. Всяко дете ще си изработи две животни, които ще си останат за него. Това ателие насърчава работата в група, логическото мислене и умението за комуникация

26.02.17- неделя от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-10 годишна възраст

Необходимо е записване на info@bio-game.org. При необходимост, информация можете да получите на 0889/ 996724, 0882 523281. Ще могат да участват само предварително записани деца. 

Цени за събота и неделя: 15лв.- единично посещение; 27лв.- две деца от семейство; 50лв.- карта за четири посещения. В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.

Автор и водещ на ателиета:
Камелия Митева
Асистенти:
Даниела Марчева
Трифон Сотиров

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на „Био игри“.