Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма за м. aвгуст 2018 в Национален природонаучен музей

Детските ателиета на „Био игри“ целят да вдъхновят любов и уважение към природата и да предават сложни научни понятия на разбираем език. Темите са разнородни: за животните (например от Австралия, Южна Америка и др.), човешкото тяло, опазването на околната среда, природни загадки и мистерии и исторически митове и традиции, които изследват връзката на хората с природата.

Ателиетата от тази серия са подходящи за деца между 5-14 годишна възраст. Детските ателиета развиват практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, провокират желанието за откриване и усъвършенстват личностните качества на децата. Ателиетата на Био игри се провеждат в партньорство с Националния природонаучен музей (публично-частно партньорство) и с Музейко.

Място: Национален природонаучен музей, партер, зала Левентис, карта

Дати: 05, 12, 19 и 26 август 2018г.

Продължителност: 1 час и 30 минути

НЕДЕЛНИ АТЕЛИЕТА

Ателие- „Произход на живота“, 05.08.18/ Кое е първото живо същество на Земята? Има ли общо то с бактериите? Прилича ли на папратите? Съществува ли и днес? Професор Многознайко е получил писмо, от което става ясно че в музея е скрито най-древното същество на Земята. В първата част на ателието, децата ще влязат в ролята на учени, които ще трябва да стигнат до него по мистериозен път из музея. Във втората част, ще участват в ролеви игри и ще чуят приказка с цел да научат повече за водораслите и други древни същества. Всяко дете ще си насади папрат и изработи тематично пано. Това ателие насърчава логическото мислене, способността за работа в екип и умението за комуникация.
05.08.18 от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст

Ателие „Приключение в Северна Америка“, 12.08.2018/ Индианците от Северна Америка вярват в боговете на природните сили и духовете на животните. Тази неделя каним всички приключенци на експедиция в музея. Те ще търсят древни символи от индианците и ще разберат какви човешки черти са откривали те в животните и защо са били важни за тях. Какви ли качества притежава гарванът? А койотът и лисицата? Какво значат те за нас днес? Защо да ги опазваме? След това, децата ще преживеят какво е да си някое от тези животни-чрез ролеви игри- и ще се свържат с техните качества. Всяко дете ще си изработи гарван и древен символ.
12.08.18 от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст

Ателие „Лавини“, 19.08.18/ Целта на ателието е децата да научат какво предизвиква лавините, да разберат какво е „сила на тежестта“ и „маса“, какво е „наклон“. По време на ателието децата ще симулират лавина с помощта на модел на планина и изкуствен сняг. Това ателие насърчава логическото мислене и работата в група.
19.08.18 от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст

Ателие „Изследователи в Австралия“, 26.08.18/ Кои уникални животни живеят в австралийските джунгли? Кои са най-редките бозайници? Кое от тях има най- лошия нрав и защо? По какви белези изследователите откриват животните? Знаем че сте любопитни! Заниманието ни тази неделя ще запознае децата с живота на австралийския континент. Те не само ще могат да видят животни в музея, а и ще ги имитират по време на ролеви и състезателни игри. Всяко дете ще изработи любимото си животно от разнообразни материали и много ще се забавлява! Това ателие насърчава логическото, творческото мислене, както и работата в група.
26.08.18 от 11:00-12:30ч. за смесена група деца

СЕДМИЧНИ АТЕЛИЕТА

Ателие „Делфини и китове“, 21.08.18/ Какво са делфините? А китовете? Какво казват най-новите научни изследвания по въпроса? Как се разбират те под водата? Децата ще открият кои видове делфини и китове има в музея по време на експедиция и ще разберат повече за тях по време на забавна беседа. След това ще участват в експерименти, по време на които ще разберат как си комукират тези животни. Накрая всяко дете ще си изработи кит и делфин. Това ателие насърчава способността за работа в група и творческото мислене.
21.08.18- вторник- от 14:30 до 16ч. за смесена група деца

Ателие „Кораловите рифове“, 23.08.18/ Земята е изправена пред екологична катастрофа- кораловите рифове изчезват, а заедно с тях и домовете на морските животни! Единствените, които могат да се справят с бедствието са младшите природоизследователи на Био игри. В първата част на ателието, децата ще търсят животните от кораловия риф, както и причините за изчезването на рифовете по време на експедиция в музея. Децата ще разберат как могат да помогнат на коралите по време на забавна беседа. Всяко дете ще си изработи корал. Това ателие насърчава логическото и творческото мислене и способността за работа в група.
23.08.18-четвъртък- от 14:30 до 16ч. за смесена група деца

Ателие „Пеперудите в България“, 28.08.18/ Какво е пеперуда? Как се превръща в такава? Децата ще участват в приключенска игра за намиране на пеперуди oт Българияи ще научат повече за тях по време на забавна беседа. Децата ще използват наученото по време на експедицията, за да разгадаят как гъсеницата се превръща в пеперуда. Всяко дете ще изработи гъсеница и пеперуда. Това ателие насърчава умението за комуникация и творческото мислене.
28.08.18- вторник- от 14:30 до 16ч. за смесена група деца

Ателие „Морски същества: най-големият калмар на Земята“, 30.08.18/ Кои животни са мекотелиКой е най-големият представител на мекотели? Каним ви на това ателие, за да разберете всички тези неща и още. Децата ще участват в игра за намиране на мекотели, по време на която ще научат за най-големият калмар на Земята. Децата ще изполват наученото по време на експедицията, както и информацията от забавната беседа, за да разберат как мекотелите са свързани с други морски животни и ще претворят това по време на ролева игра. Всяко дете ще изработи калмар и пано с миди. Това ателие насърчава умението за комуникация и творческото мислене.
30.08.18-четвъртък-  от 14:30 до 16ч. за смесена група деца

Необходимо е записване на info@bio-game.org. При необходимост, информация можете да получите на 0882/ 523281. Ще могат да участват само предварително записани деца.
Цени за неделя: 15лв.- единично посещение; 27лв.- две деца от семейство; 50лв.- карта за четири посещения. В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.
Цени за вторник и четвъртък:  *12 лв. за единично посещение; *24лв. за две деца от семейство (*лятна отстъпка). В цената са включени материалите, както и билет за музея на детето/децата. Заплащането става в зала ЛЕВЕНТИС.
Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на Био игри. Срещу нарушителите ще бъдат предприети мерки.