Био игри

Игри вдъхновени от природата

Програма в „Къщата-център за малки изследователи“

Адрес: кв. Гео Милев, ул. Манастирска 2 Б ; карта

Час, ден: 18:00ч., всеки четвъртък

Ателие „Водно джамборее в природата“, Дата: 01.11.2012

Целта на ателието е да стимулира интереса на децата към това откъде идва водата в нашите къщи и къде отива след като сме я използвали.

В първата част децата ще трябва да познаят през игра къде има вода в нашия апартамент и в какво агрегатно състояние е тя. Във втората, ще наблюдаваме кръговрата на водата, облаците навън (газообразно състояние на водата), всеки ще си избере една любима форма на облак и ще го изобрази или направи от вълна.

Ателие „Пук-прас-бум“, Дата: 08.11.2012

Целта на ателието е да представи по забавен начин движението на въздуха на Земята чрез наблюдение и експеримент.

В първата част на ателието ще пуснем истински светещ фенер над София и ще обясним защо лети. Във втората, всеки ще може да „премери“ разстоянието между различните части на Земята и слънцето върху нашия мини-модел и да поразсъждава как температурата на слънцето се отразяват на температурата и вятъра тук на Земята.

Ателието завършва с дискусия, по време на която децата споделят какво са видели и научават допълнителни интересни факти, според интереса си.

Ателие „Духам, тека, топля“, Дата: 15.11.2012

Целта на ателието е да преговорим основните теми от миналите ателиета: какви са агрегатните състояния на водата, какво е кръговрат на водата, как се получава вятър, защо има различни температури на Земята?

В първата част на ателието, измерваме температурата в нашия двор с помощта на термометър, проверяваме колко е валяло в нашия дъждомер, и дали духа вятър. Във втората, всяко дете ще има да представи прогнозата за времето въз основа на наблюденията ни върху уредите.

Ателие „Чувам и виждам в природата“, Дата: 22.11.2012

Целта на ателието е да събуди интерес към цвета на листата на дърветата и да обясни защо те сменят цвета си през есента, чрез сетивата слух и зрение.

В първата част децата разглеждат листа от дървета. Във втората част на заниманието децата копират формата на листата, правят го от глина.
Ателието завършва с дискусия, по време на която децата споделят какво са видели и научават допълнителни интересни факти, според интереса си.

Вашият коментар