Био игри

Игри вдъхновени от природата

Поредица ателиета „Човешкото тяло“ в Музейко

Ателиета „Човешкото тяло“

От 21 януари Био игри и Музейко и с подкрепата на мобилно приложение „Здрави“ започва поредица от ателиета на тема „Човешкото тяло“ с водещи прекрасните Камелия Митева, Трифон Сотиров и Даниела Марчева от Био игри. Целта им е децата ще научат повече за тялото си, за да могат да взимат информирани решения за здравето си и да го уважават. Поредицата развива не само практическите умения и креативното мислене чрез игра и директен опит, но и логическото мислене и желанието за откриване и усъвършенстване на личностните качества на децата.

Продължителност: 1 час и 30 мин.
Възрастова група: 8-12
Форма на работа: експерименти, ролеви игри, дискусии, симулации и др.
Брой деца: 12
Честота: Веднъж месечно за възрастова група

Участието в ателиетата е напълно безплатно, благодарение на мобилно приложение „Здрави“ и Музейко. Необходимо е единствено предварително записване. Регистрацията за става чрез формата за записване на сайта на Музейко тук.

Теми в поредицата

Защо клетки и ДНК?– за деца от 8-12 години
21.01 (събота) от 11:30 до 13:00
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Защо клетки и ДНК?– за деца от 12 до 16 години
22.01 (неделя) от 11:30 до 13:00
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Защо е толкова важна за здравето ни ДНК? А всъщност – какво е и къде се намира? Децата ще научат какво е клетка чрез ролеви игри. Ще могат набюдават клетки през окуляра на микроскопа; ще извлекат ДНК от киви по време на забавен експеримент. Накрая всяко дете ще си изработи модел на ДНК от бонбони.

Храна и храносмилане за деца от 8-12 години
18.02.17 (събота) от 14 до 15:30ч.
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Храна и храносмилане за деца от 12-16 години
19.02.17 (неделя) от 14 до 15:30ч.
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Какво представляват червата? Как се движи храната в тях? Защо се оригваме? Какво се съдържа в храната? За какво ни е тя? Koя е здравословна? Това са само част от въпросите, на които ще намерите отговор на следващото ни детско занимание. Децата ще разпознават храни, ще разберат какво съдържат те през експерименти, ще разберат как храносмиламе докато експериментират с модел на стомах и черва. Всяко дете ще изработи модел на черва и играчка.

„Кървави“ експерименти-  за деца от 8-12 години
18.03.17 (събота) от 14 до 15:30ч.
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Как бие човешкото сърце? За какво служи то? Защо сърцето ни започва да бие бързо, когато тичаме? Какво е пулс? Полезно ли е да спортуваме и защо? Участниците ще видят истинско сърце и ще могат да го изследват. Ще участват в състезателна игра за мерене на бавен и бърз пулс, както и в ролева игра, по време на която децата ще трябва да работят заедно, за да накарат макетът ни на сърце да заработи. Всяко дете ще си направи сърце. Това ателие насърчава работата в група, логическото и творческото мислене.

Направи човешко тяло- за деца от 8-12 години
29.04.17 (събота) от 11 до 12:30ч.
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Децата ще разгледат и открият най-важните системи в човешкото тяло чрез няколко ролеви игри, моделиране и филмчета. След това всяко дете ще създаде човешко тяло, както то си го представя. Това занимание насърчава творческото мислене и работата в група.

Ателие „За какво ни е бял дроб?“- за деца от 8-12 години
13 май 2017 (събота)  от 11 до 12:30ч.
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Може ли да живеем без бял дроб? Kaк белият ни дроб ни помага да плаваме във вода? Как е свързан той с дърветата? От какво е направен? Участниците ще видят истински бял дроб и ще могат да го изследват. Ще участват в ролева игра, по време на която ще научат за връзката между хората и растенията и защо тази връзка е важна. Всяко дете ще си направи макет на бял дроб. Това ателие насърчава работата в група, логическото и творческото мислене.

Ателие „Мозъкът- части или цяло?“- за деца от 8-12 години
10 юни 2017 (събота)  от 11 до 12:30ч.
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Можем ли да живеем без мозък? Как изглежда? От какво е направен? Децата ще участват в игри, в които ще разберат повече за връзката на сетивата и мозъка през директен опит, ще видят истински мозък и ще разберат какво става ако части от мозъка липсват. Накрая ще си направят мозък. Това ателие насърчава умението за комуникация и творческото мислене.

Ателие „В света на звуците и слуха“- за деца от 8-12 години
08 юли 2017 (събота)  от 11 до 12:30ч.
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Откъде идват звуците? Как ги чуваме? С какво го правим- с носа, ушите или мозъка? Защо някои животни чуват това, което хората никога не биха могли? Децата ще разберат повече за звука и устройството на слуха и как чуват специално подбрани животни през директен опит и ролеви игри. Всяко дете ще изработи музикален инструмент. Това ателие развива творческото мислене, както и работата в група.

Атeлие „Страховити скелети“ за деца от 8-12 години
19 август 2017
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: От какво са направени човешките кости? Кое е първото животно на Земята с кости? За какво са му? Какво му е страховитото на скелета? В първата част, децата ще открият интересни скелети на животни и ще разберат кое е първото животно със скелет. Във втората, те ще участват в експеримент, по време на които ще разберат повече за костите и ще тестват тяхната здравина. Всяко дете ще си изработи череп. Това ателие насърчава логическото и творческото мислене.

Ателие „Тялото се защитава за деца от 8-12 години
09 септември 2017
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Какво значи да се разболееш? Как тялото ти се бори с болестите? Как можеш да се предпазиш срещу тях? Децата ще участват в експедиция за откриване на виновниците за болестите (вируси и бактерии). Те ще участват в движенческа игра, по време на която ще влязат в ролята на клетки от имунната система, които ще трябва да заловят болестите и да предпазят тялото; ще изработят модел на клетка заразена с вирус в група. Всяко дете ще си изработи клетка от имунната система. Това ателие насърчава логическото мислене и уменията за работа в група

Ателие „Невероятното зрение“ за деца от 8-12 години
07 октомври 2017
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Защо хората имат по две очи? Kакво би станало, ако имаха само едно? Защо хората виждат триизмерно? Каним ви на това ателие, за да разберете всички тези неща и още. Децата ще разберат повече за зрението и устройството на очите докато изработват модел на очи и мозък. Ще научат за важността на зрението при хората като изполват другите си сетива, но не и зрението си, по време на ролева игра. Всяко дете ще изработи стереоскоп. Това ателие развива логическото мислене, както и работата в група.

Ателие „В света на миризмите“ за деца от 8-12 години
18 ноември 2017
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Как работи обонянието? Kак улавяме миризмите? Могат ли животните да помирисват неща, които хората не могат? Децата ще научат как така някои животни имат по-добре развито обоняние от хората и за какво им служи то по време на ролева игра. Всяко дете ще изработи ароматизатор. Това ателие развива творческото мислене и работата в група.

Ателие „Бактерии“- за деца от 8-12 години
16 декември 2017
Учебен корпус Музейко – лаборатория

Кратко описание: Какво е бактерия? Има ли бактерии в тялото ни? Какви видове бактерии има? Децата ще видят бактерии под микроскоп. В първата част, децата ще открият интересни факти за бактериите през ролеви игри. Всяко дете ще си изработи специален съд, върху които може да си отглежда бактериии и ще си направят кисело мляко. Това ателие насърчава логическото мислене и уменията за решаване на задачи и проблеми.

Всички права запазени. Моля не възпроизвеждайте под никаква форма без изричното писмено съгласие на Био игри.