Работно време: 10:00 - 20:00 ч.

Чудния свят на пчелите в цвят и мирис

Не мога да скрия, че и аз, като децата, често се изумявам от чудния свят на насекомите. Измежду всички интересни неща за тях, най-интересно намирам как пчелите възприемат света около тях чрез вкуса, мириса, и зрението си.

Ако разгледате главата на една пчела под лупа, ще видите че тя има 5 очи. Две от тях, по-големите, са разположени от двете страни на главата й, другите три, по-малките, са разположени над първите две. Разглеждайки внимателно едно от по-големите очи, ще видите че то е направено от около 5000 тръбести стълбчета, наречени фасетки. Как ли виждат пчелите през тях? Пчелите виждат добре само бяло, жълто и синьо; виждат и ултравиолетовата светлина идваща от Слънцето, която остава невидима за нас хората.

Пчелите, както и хората усещат вкус с езика си. А можете ли да си представите че пчелите, за разлика от хората, могат да вкусват и с антените и краката си? От особена важност за пчелите, са техните антени, които са в непрекъснато движение. Пчели, загубили антенките си, не могат да намират храна по миризмата.

По време на ателиетата ни в Националния природонаучен музей тази неделя, 21.04.13, децата ще се забавляват като видят и усетят света през очите и обонянието на пчелите. Очакваме ги с нетърпение!

Литература: Халифман, Йосиф. Парола на кръстосаните антени. София: Земиздат, 1976. Печатно издание

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *